Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj masline
  • 01.03.2016. 18:30

Ljubav i ženska ruka presudne za kvalitetu ulja

Pobjedničko maslinovo ulje doktorice Helene Piacun ocijenjeno je s čak 99,4 boda.

  • 572
  • 47
  • 0

"Bila sam uvjerena u kvalitetu svog ulja, ali se ipak nisam nadala da ću se pored toliko renomiranih maslinara i uljara ovjenčati maslinovim vijencem i ponijeti titulu šampionke prve manifestacije Dani maslinova ulja otoka Hvara 2016., što je održana u Jelsi.

Ulje je od miješanog sortimenta u kojem prevladava oblica, a masline su moja velika ljubav, tako da uz posao u Sućurju obrađujem oko 200 stabala, naravno uz pomoć obitelji i prijatelja", s oduševljenjem je izrekla dr. Helena Piacun, čije je ulje ocijenjeno s čak 99,4 boda.

Predsjednik Udruge Sv. Špirijun Đorđan Gurdulić u ime organizatora naglasio je da je prezadovoljan uspjehom prve manifestacije ovdašnjih maslinara i uljara, osobito činjenicom da se na njoj pojavilo i pet njihovih kolegica s čak sedam uzoraka ulja.

Ponosna na svoje maslinovo ulje

Ta splitska liječnica ponosna je vlasnica dviju zlatnih te po jedne srebrne i brončane medalje s prijašnjih natjecanja. Njezini kolege maslinari Branko Šore (98,2 bodova) i Marin Tudor (98,4 bodova) iz Milne na ovoj su se manifestaciji također okitili zlatom. Priznanja su im, kako kažu, poticaj za bolje i više u maslinarstvu, pa će na ovakav način i ubuduće provjeravati kakvoću svog ulja.

Stručna ekipa s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu, pod vodstvom dr. sc. Mirelle Žanetić, ocijenila je ukupno 45 uzoraka ulja, od čega je 35 bilo ekstra djevičanskih, dva djevičanska, a osam lampante te je još dodijelila pet srebrnih i 13 brončanih medalja.

Promocija maslinarstva

"Ova naša manifestacija organizirana je u svrhu promocije maslinarstva otoka Hvara. Ponosni smo što se za natjecanje prijavilo i pet naših kolegica s čak sedam uzoraka ulja, a među njima je i šampionsko. Siguran sam da će ona postati jednom lijepom tradicijom i da za nju neće vrijediti ona: plesala je samo jedno ljeto, odnosno zimu", kazao je Đorđan Gurdulić, predsjednik Udruge Sv. Špirijun i Organizacijskog odbora Dana maslinova ulja otoka Hvara 2016.

A sve je zapravo počelo tako što su cijelu ovu priču maksimalno podržali Općina i Turistička zajednica općine Jelsa, načelnik Nikša Peronja i direktor Turističkog ureda Ivo Duboković.

U stručnom smislu svoj doprinos dali su mr. sc. Stanislav Štambuk iz Poljoprivredne savjetodavne službe i Vrbovljanin Renato Stipišić s Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu.

Tekuće zlato

"Ne dopustite da se ono što se nekoć činilo s lozom, odnosno vinom, po onoj - grožđa koliko Bog da, a vina koliko ja hoću, sada na neki način ponavlja i s uljem. Zato plediram da bdijete na tim svetim uljem i ne dajte da se to tekuće zlato, ta Božja tekućina, profanira", rekao je don Stanko.

Posjetitelji su također mogli degustirati tri prvonagrađena, ali i sortna ulja (mastrinka, leccino, levantinka i lastovka), da bi potom uslijedila zajednička večera za natjecatelje, goste i uzvanike koje je do kasnih noćnih sati zabavljao Miho Marušić, jedan od najboljih harmonikaša na škoju.

Autor: Mirko Crnčević, Maslina - Slobodna Dalmacija


Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Uzgoj masline Helena Piacun Hvar Branko Šore Marin Tudor Mirella Žanetić Oblica Dani maslinova ulja Đorđan Gurdulić Ivo Duboković Renato Stipišić

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]