Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj jagode
  • 14.07.2022. 07:30

Ljetna sadnja jagode - ništa bez navodnjavanja

Kod uzgoja važi pravilo da ranija sadnja daje veće prinose. Sadnice koje posadimo u srpnju daju i do 75 posto veće prinose

Foto: Depositphoto/Photozirka
  • 993
  • 97
  • 0

Ljetna sadnja jagoda je popularna kod profesionalnih uzgajivača. Koriste se frigo ili zelene sadnice koje imaju svoje prednosti i mane.

One se proizvode u rasadnicima na pjeskovitim terenima. Početkom zime se skidaju, čiste od listova i klasiraju prema debljini korijenovog vrata. Prije pakiranja u polietilenske vrećice tretiraju se fungicidima. Čuvaju se u hladnjačama na konstantno niskoj temperaturi od -1ºC. One moraju imati certifikat da su bez virusa. Sade se od druge polovine sedmog do kraja prve polovine osmog mjeseca. Vijek plantaže je od jedne do dvije godine. Potencijal prinosa je veoma visok i uz adekvatnu suvremenu agrotehniku kreće se do 10.000 kg/ha.

Kod zelenih kontejnerskih sadnja se najčešće obavlja od sredine ljeta do kasne jeseni, a može se obaviti i tijekom cijelog perioda vegetacije. Obično oko 20 dana poslije frigo sadnica. Plantaža traje tri godine, ali daju manji prinos.

Ništa bez navodnjavanja

Kod uzgoja važi pravilo da ranija sadnja daje veće prinose. Sadnice koje posadimo u srpnju daju i do 75 posto veće prinose. U ljetnim mjesecima problem je sadržaj vlage u zemljištu i podizanje ovakve plantaže ne treba razmatrati ako ne možemo osigurati adekvatno navodnjavanje. Odabrati osunčana mjesta s dobro dreniranim zemljištem jer isto tako, korijen jagode strada od viška vlage. Izbjegavajte doline u kojima se nakuplja hladan zrak i magla.

Prinos ovisi o vrsti sadnice (Foto: Depositphoto/photographee.eu)

Od izuzetne je važnosti da ne smiju biti posađene ni preduboko ni preplitko. U oba slučaja dolazi do propadanja sadnica. Ovaj posao obavite što prije, a ukoliko niste u mogućnosti, čuvajte sadni materijal u hladnom i tamnom podrumu.

Pazite na razmak

Kod sadnje u redovima međuredni razmak je od 70 do 75 cm, a u redu od 20 do 30 cm.

Kada se obavlja u trakama s dva ili tri reda, razmak između traka je do 105 cm, između redova na traci je od 20 do 45 cm, a razmak u redu oko 25 cm i to u cik cak formi.

Nakon svega, svaku biljku zalijte s 0,5 do 1 l vode.


Povezana biljna vrsta

Jagoda

Jagoda

Sinonim: - | Engleski naziv: Strawberry | Latinski naziv: Fragaria L.

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U plodu se nalazi oko 60 % vode,  može biti i do 12 % šećera te vitamina C od 24 - 97 mg%. Cvjeta više puta u... Više [+]

Tagovi

Sadnja jagode Jagoda Frigo sadnice Zelene sadnice Kontejnerske sadnice Ljetna sadnja jagoda Navodnjavanje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.