• Eko lješnjaci
  • 07.01.2017. 10:30

Lješnjak nešto sitniji no vrhunske kvalitete

Prošla godina za proizvođače mnogih kultura bila je loša, no za one koji uzgajaju lješnjak, bila je ovo godina s prilično dobrom ocjenom. Dokazuje to i primjer OPG-a Čes iz Laslova koji se bave uzgojem eko lješnjaka.

Foto: screenshot/youtube
  • 2.814
  • 316
  • 0

Lješnjaci obiluju vitaminima, mineralima, proteinima, te brojnim drugim hranjivim tvarima zbog čega ih često nazivaju i super hranom. Dobri efekti konzumiranja lješnjaka, poput zaštite zdravlja mozga i srca, dolaze još jače do izražaja kade je riječ o lješnjaku iz eko uzgoja, kakav je predstavljen na Zelenom četvrtku na osječkoj glavnoj tržnici.

Prošla godina za proizvođače mnogih kultura bila je loša, no za one koji uzgajaju lješnjak, bila je ovo godina s prilično dobrom ocjenom. Uroda je bilo dovoljno i to vrlo dobre kvalitete. Dokazuje to i primjer OPG-a Čes iz Laslova koji se bave uzgojem eko lješnjaka. Ivan Čes kaže kako imaju lješnjak star oko 9-10 godina. Urod je iznosio 2,5 tone, čime su vrlo zadovoljni. Od silnih kiša lješnjak je iscrpljen i malo je sitniji nego inače, no Čes kaže kako je kvaliteta ostala ista.

Plasman samo na tržnice i sajmove

Iako se radi o vrhunskom proizvodu visoke kvalitete, situacija na tržištu je prilično nesređena zbog čega ovaj proizvod ide u plasman samo na tržnicama i sajmovima. Obitelj Čes za sada ne razmišlja o širenju proizvodnje jer to iziskuje dodatna sredstva i više radne snage, a trenutno sve rade sami.

Iako je za proizvodnju lješnjaka potrebno mnogo više truda, cijenom ne odskače puno. No, kupci znaju prepoznati kvalitetu i činjenicu da kupnjom od lokalnih proizvođača mogu biti sigurni u samu kvalitetu.

Foto: screenshot/youtube


Tagovi

Čes Lješnjaci Eko Uzgoj Prodaja Cijena Zeleni četvrtak Tržnica


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: [email protected] web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nama cvjetaju ruže. Vama? #agroklub #ruža #kraljica #imasemožese