Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena limuna
  • 14.10.2016. 18:00

Limun u bescjenje zbog panike na tržištu

Pad cijena limuna uslijed panike nizozemskih uvoznika!

Foto: bigstockphoto.com, Iordanis Pallikaras
  • 2.752
  • 137
  • 0

Krajem kolovoza i početkom rujna, cijene limuna su drastično pale. Tijekom sezone u Argentini, dok su količine bile ograničene, cijene su bile iznimno visoke, dok su se u nekoliko tjedana spustile za 50%, piše eurofresh. Kada su se zalihe iz južne Afrike i Argentine počele smanjivati, a limun iz Španjolske i Italije počeo dolaziti na rod, trgovci su u panici počeli spuštati cijene kako bi izbjegli gomilanje količina sa kratkim rokom trajanja.

Nije samo povećana količina limuna na tržištu utjecala na cijenu, jer prodaja je čak bila zadovoljavajuća prema izjavama proizvođača. Nikada nije smjela pasti toliko nisko, prema njihovom mišljenju. "Neki nizozemski uvoznici su počeli paničariti i ovo je rezultat toga. Neki su pak prodavali po apsurdno niskim cijenama, što uopće nije bilo potrebno", smatraju.

"Istina je da bi u Italiji proizvodnja mogla narasti za 20 do 25% s obzirom na prošlu godinu, kao i u Španjolskoj. No ne smijemo zaboraviti da su količine bile manje prošle godine tako da se zapravo vraćamo u normalu. Nema razloga za paniku", kažu proizvođači. Berba u Italiji počinje za 20 dana.

Potrošačima dosta visokih cijena

Sada je argentinska sezona završena, a počela je u Španjolskoj. "Općenito, zadovoljni smo s prošlom sezonom i radujemo se španjolskim limunima, ali očekujemo veći prinos nego prošle godine. Kakve će biti cijene, ne možemo reći, no ne očekujemo da će biti visoke kao tijekom ljeta. Potrošačima je dosta skupo plaćati limune." Cijena ne bi trebala biti ni preniska ni previsoka, već optimalna i za proizvođače i potrošače, saznajemo.

EU neće turski limun

EU je nedavno alarmirala sustav za kvalitetu hrane RASFF zbog turskog limuna koji je trebao biti uvežen i prodan u zemljama EU. U Grčkoj i Bugarskoj je na limunu detektiran klorpirifos u koncentracijama za čak 50% većim od dopuštene. Tako su uočene nepravilnosti u turskom kontrolnom sustavu jer je limun bez problema prošao fitosanitarne provjere u toj zemlji i bio spreman za distribuciju. Tako je ove godine limun iz Turske nepodoban za prodaju u EU jer je ispod prihvatljivih standarda.

Najveći EU uvoznici limuna u 2015. bile su Njemačka (150,819 tona), Francuska (131.588 tona), Italija (114.700 tona) i Poljska (102.731 tona). Nizozemska i Velika Britanija u 2015. su uvezle iste količine od 96.000 tona.

Izvor limuna su sve više EU zemlje - Italija (+156% između 2013. i 2015.), dok Njemačka kupuje limun izvan EU (+152% između 2013. i 2015.).

Foto: bigstockphoto.com, Iordanis Pallikaras


Izvori

Eurofresh


Tagovi

Cijene limuna Nizozemska


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."