Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvođačke organizacije
  • 03.04.2016. 10:30

Lakše prodaju jabuku u Egipat nego lokalni vrtić

Nemamo osposobljene udruge proizvođača koje mogu same tržiti, nedostaje nam infrastruktura, a i lokalno tržište nedovoljno nam je razvijeno, kaže Stjepan Zorić, predsjednik Klastera Slavonska jabuka.

Foto: Printscreen
  • 629
  • 29
  • 0

Iako su u Hrvatskoj zaživjele četiri proizvođačke organizacije (dvije voćarske i dvije mljekarske), još smo daleko od udruživanja koje dobro funkcionira u Europskoj uniji. Nemamo - kaže Stjepan Zorić, predsjednik Klastera Slavonska jabuka - osposobljene udruge proizvođača koje mogu same tržiti, nedostaje nam infrastruktura, a i lokalno tržište nedovoljno nam je razvijeno.

"Doveli smo se u situaciju da jabuku iz Slavonije prije možemo prodati u Dubaiju i Egiptu nego dječjem vrtiću preko puta moje kuće ili bolnici. O hotelima da i ne govorim", slikovit je Zorić.

Problem je i u zakonskoj regulativi koja još nije donesena. Osječko-baranjska županija, tvrde, već duže vrijeme zahtijeva od Ministarstva poljoprivrede i središnjih državnih agencija da se što prije donese zakonski okvir kako bi mogli što kvalitetnije organizirati proizvođačke organizacije.

Rasprava o Pravilniku trajala godinu dana?!

"Imamo pravilnik koji je donesen prije nekoliko mjeseci. Apsurd je da je rasprava o pravilniku trajala godinu dana. Nekako imam osjećaj da se htjelo pogodovati velikim uvoznicima i na taj način se onemogućavalo da udruženi proizvođači nastupe na tržištu i zauzmu police trgovačkih centara s nacionalnim proizvodom" - kaže zamjenik župana OBŽ, dr.sc. Željko Kraljičak.

Kako dodaje, moramo stvoriti proizvođačke organizacije koje će biti snažne na području cijele regije jer samo na taj način možemo organizirati proizvodnju, izgraditi skladišne kapacitete i stvoriti distribucijske kanale.

Regionalne proizvođačke organizacije

"Međutim, veliki problem koji se svih ovih godina pojavljuje u Hrvatskoj je to da kada krenete s investicijama, kada povećavate obujam hrane, kada pokušavate stvoriti europski proizvod po kvaliteti i količini i zdravstvenoj ispravnosti, jednako onom koje proizvodi konkurencija, vi ustvari uvijek naiđete na zid, a to je pitanje kako sačuvati domaće tržište za taj proizvod" - dodaje Kraljičak navodeći da je u Bruxellesu intervenirao i tražio da se program zdravog voća, povrća i mlijeka koji se planira za školsku djecu u vrijednosti 250 milijuna eura doznači i osigura mogućnost da županije provode taj postupak.

Iz razloga, navodi, jer kad Ministarstvo raspiše natječaj, raspiše ga za cijelu Hrvatsku.

"Kako mali proizvođač, a da nije uvoznik može zadovoljiti uvjete tog natječaja? Da je to regionalni proizvođač, regionalna organizacija ona bi onda mogla snabdjeti jabuku iz naših hladnjača i jamčiti ispravnost tog proizvoda. To su ustvari modeli za koje nam je nužno potrebna proizvođačka organizacija" - zaključuje dožupan.


Tagovi

Proizvođačke organizacije Stjepan Zorić Željko Kraljičak Osječko-baranjska županija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Televizija Slavonije i Baranje d.o.o.

Super TC, Trg slobode 6, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 (31) 203-000, fax: +385 (31) 203-111, e-mail: stv@stv.hr web: http://www.stv.hr