Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 01.04.2009.

Kvalitetom do europskog iskoraka

OSJEČKI WERKOS POSLJEDNJIH GODINA POSEBNU POZORNOST POSVEĆUJE I PODIZANJU VIŠEGODIŠNJIH VOĆNIH NASADA

  • 1.225
  • 59
  • 0

U Hrvatskoj je zahvaljujući poticajnim mjerama Ministarstva poljoprivrede, pa dobrim dijelom i lokalnih vlasti, posljednjih godina podignuto 20.000 tisuća hektara trajnih nasada. Iako su se u prvom planu našli vinogradi, ne treba zanemariti ni činjenicu o rastu broja hektara pod voćkama.

Tvrtka koja je podizanju novih voćnih nasada posvetila posebnu pozornost na području Osječko-baranjske županije, svakako je WerkosGroup-a čiji zasebni segment predstavlja i agro djelatnost. Značajnim investiranjem u taj sektor, te s podignutih 70 ha novih višegodišnjih nasada i planiranih 80 ha do kraja 2010. godine, kao i s rasadničarskom proizvodnjom od preko 800.000 sadnica za tekuću godinu, Werkos se svakako svrstava u lidere voćarstva i rasadničarstva u regiji. Ono što je bitno za naglasiti je da u navedenim projektima koriste najsuvremenije proizvodne tehnologije te zadovoljava stroge europske zakonske propise ali i tržišne standarde, pa je, sukladno tome, veliki dio rasadničarske proizvodnje namijenjen i za izvoz u zemlje EU.

- U ponudi imamo bezvirusni certificirani sadni materijal, koji se proizvodi tehnologijom prijevremenih grančica, što uz genetski potencijal čistih klonova jamči raniji ulazak u rodnost voćke. To znači da se u drugoj godini poslije sadnje sa 5-8 kg uroda omogućuje znatno raniji povrat investicije. Takvom tehnologijom proizvodnje pojednostavljeno je i formiranje uzgojnog oblika te se značajno smanjuju troškovi i potrebe za radnom snagom prilikom rezidbe i berbe u voćnjaku, objašnjava tehnolog Senad Dupljak, voditelj Werkosove rasadničarske proizvodnje.

Tržišna orijentacija

Ovdje pozornost nije usmjerena samo na suvremena tehnološka rješenja, već i na tržišnu orijentaciju sorti. Dupljak iz ponude izdvaja sorte Fuji Kiku 8, Gala Royal Beaut, Breaburn Hillwel, Jomured, Morrens Jonagored Supra, Golden Reinders.
- Možda su to sorte, u kraju u kojemu dominiraju Idared, Golden Delicious ili Grenny Smith, još nedovoljno zastupljene, no upravo su to sorte koje se konzumiraju u zapadnim zemljama i čija je otkupna cijena značajno viša od cijene jabuka koje se ovdje obično uzgajaju, naglašava Dupljak.
Osim toga, upravo je certificirana sadnica, s licencnim pravima vlasnika pojedine sorte, ona koja će proizvođaču na EU tržištu jamčiti mogućnost prodaje ploda pod pravim imenom sorte i dokazivanja podrijetla sadnog materijala, što će u bliskoj budućnosti predstavljati uvjet plasmana voća na tržište i osigurati kvalitetnu otkupnu cijenu. Osim sadnica jabuka u ponudi se nalaze i sadnice kruške, šljive, trešnje, breskve i nektarine. Proizvodnja se u potpunosti odvija u Hrvatskoj, pod nadzorom stručnjaka ali i u suradnji s partnerskom belgijskom tvrtkom N.V. Johan Nicolai, jednim od najcjenjenijih rasadničara u Europi.

Sustavi za obranu od tuče

U okviru svoje poslovne orijentacije k suvremenim rješenjima u voćarskoj proizvodnji tvrtka Werkos tržištu nudi i sustav zaštite od tuče. Ovaj je sustav hrvatski proizvod čime je osigurana provjerena kvaliteta po cijeni puno povoljnijoj od cijene sličnih proizvoda iz uvoza.
- Drveni stupovi koje preporučamo izrađeni su od stabala ariša, jele, smreke ili bora. Proces impregnacije u skladu je s "Hr normama", a njihov vijek trajanja duži je od 15 godina. Zaštitne mreže proizvode se od polietilenskog materijala u raznim bojama, s visokim postotkom aditiva za UV stabilizaciju, a izvedbom trostrukih vlakana na rubnim i središnjim dijelovima mreže postignuti su iznimna mehanička otpornost i dugi vijek trajanja, predstavlja Ivana Šandrk Nukić, voditeljica projektantskog agro sektora. Svi ostali elementi sustava, poput pocinčane užadi, sidara, plastičnih kapa ili stezaljki tehnički odgovaraju najvišim standardima potrebnim za dugoročno funkcioniranje ovakvog sustava.

Navodnjavanje “kap po kap”

Naposljetku ova osječka tvrtka nudi sustave navodnjavanja "kap po kap", kao i izgradnju akumulacija s kontinuiranim dotokom vode. Na ovaj način omogućena je nesmetana proizvodnja u pogledu količine i kvalitete uroda, što početnu investiciju čini sigurnom i dugoročno isplativom. U Werkosu su svakome proizvođaću u mogućnosti svu opremu projektirati prema njegovim specifičnim potrebama.

Autor: Dario KUŠTRO

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stožer za obranu hrvatskog sela objavio: blokada prometnica i granica kreće 23. studenog. Uskoro više