Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 29.04.2015. 12:00
  • Krapinsko-zagorska

Kruška i jabuka u opasnosti od bolesti!

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 72
  • 3
  • 0

Jučerašnja kiša uzrokovala je prve ovogodišnje infekcije uzročnikom krastavosti jabuka (Venturia inaequalis) i krušaka (Venturia pyrina).

Zbog toga za zaštitu jabuka preporučujemo upotrebu pripravaka sistemičnog djelovanja kao što su Score 250 EC, Difcor ili Indar 5 EW, koji će djelovati kurativno odnosno prekinuti infekciju u kombinaciji s jednim od pripravaka na bazi mankozeba, npr. Dithana M-45, Pinozeba M-45, Mankozeba ili Stara 80 odnosno ditianona poput Delana 700 WDG, a zbog produžetka preventivnog djelovanja.

Pripravci na bazi mankozeba smiju se u sustavu integrirane zaštite bilja koristiti maksimalno tri puta tokom vegetacije, ali ne zaredom. Nakon završetka cvatnje koštičavog voća, potrebno je provesti zaštitu od šupljikavosti lista (Stigmina carpophila) pripravkom na bazi kaptana (Captan WP 50).

Pripravke koristite isključivo u skladu s uputstvima i propisanim ograničenjima dobivenim uz sredstvo te sukladno Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS-u). Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na web adresi. Vodite evidenciju o korištenju sredstava za zaštitu bilja.

Praznu ambalažu od sredstava za zaštitu bilja zbrinite na zakonom propisani način. Možete je predati u C.I.A.K. d.o.o. u Zaboku, Gubaševo 47c, svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
E-mail: sanja.greguric@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Krastavost jabuka i krušaka Sistemično djelovanje Indar 5 EW Mankozeb Pinozeb M-45 Ditianon Delan 700 WDG Integrirana zaštita Šupljikavost lista Stigmina carpophila Captan WP 50 Kaptan FIS C.I.A.K.


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]