Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Niske temperature
  • 05.04.2023. 14:20

Kritični dani: Upitna sudbina ovogodišnje proizvodnje voća

Narednih nekoliko dana odredit će sudbinu ovogodišnje proizvodnje voća. Očekuju se niske temperature i to u najgorem periodu razvoja voćaka

Foto: Marija Lazarević
  • 1.170
  • 100
  • 0

Meteorolozi najavljuju niske temperature zbog čega je moguća šteta na voćkama. 

Narednih nekoliko dana odredit će sudbinu ovogodišnje proizvodnje voća. Očekuju se minusi i to u najgorem periodu razvoja voćaka jer su ili u fazi punog cvjetanja ili fazi precvjetavanja, kada su još osjetljivije na niske temperature.

Koštičave voćke najugroženije

Većina voćnih vrsta u fazi punog cvjetanja može izdržati temperature do -2 stupnja. Ako budu niže, ne mora biti velikih šteta, pod uvjetom da ne traju duže od dva do tri sata. Najugroženije vrste su breskva, šljiva, trešnja, višnja i marelica. 

Imajući u vidu da meteorolozi ne mogu sa sigurnošću predvidjeti jačinu, može se dogoditi da na pojedinim lokacijama, temperature budu i niže. Ključno je koliko će dugo trajati i hoće li nebo biti vedro. Ako vrijeme bude oblačno, mraza neće biti, kao i u slučaju da bude laganog povjetarca.

Zaštita od mraza može i mora početi

Većina sorti jabuka su u fazi zelenih buketića ili ružičastog pupa i na njima ne bi trebalo biti većih problema, kao i kod dunja i borovnica.

Prskati aminokiselinama i orošavati voće

Mjere zaštite podrazumijevaju prskanje aminokiselinama šest do 12 sati prije mraza, ali djeluju do -2 stupnja.

Orošavanje se pokazalo kao najbolja opcija

Orošavanje se pokazalo kao najbolja opcija i s prskanjem treba početi kada temperatura padne na 0 stepeni, a s orošavanjem se prestaje dva sata po prestanku mraza.

 


Tagovi

Mraz Niske temperature Orošavanje Aminokiseline Zaštita od mraza


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]