AgroKlub.com

\

Voćarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Voćarstvo » Kovrčavost lista breskve - Taphrina deformans

Kovrčavost lista breskve - Taphrina deformans

Zaštita voćnjaka

Kovrčavost lista breskve - Taphrina deformans

Datum: 13.10.2008. |

1

Kategorija:

Voćarstvo

Kovrčavost lista breskve (Taphrina deformans (Berk.) Tul.) je najčešća bolest breskve i nektarine. Kad u vrijeme pupanja breskve potraje toplo i kišovito vrijeme, znakovi bolesti mogu se pojaviti na gotovo svim listovima. Regeneracija izgubljenih nakovrčanih listova iscrpljuje biljku, negativno utječe na formiranje cvjetnih pupova i slabije je odrvenjavanje mladicapa su takva stabla podložnija zimskom smrzavanju.

Bolest se po nakovrčanom lišću lako prepoznaje. Po završetku listanja pojedini listovi postaju nakovrčani, mjehuravi i zadebljali, često veći od normalnih listova i lako se lome. Ovisno o sorti, nakovrčani dijelovi lista mogu biti zelenobijele ili crvene boje. Ubrzo se nakovrčani listovi osuše i otpadnu pa je u svibnju i lipnju moguć potpuni gubitak lišća.

Osim na lišću, moguća je, ali nešto rjeđe, pojava simptoma bolesti na mladicama i plodovima. Zaražene mladice su zadebljale i deformirane, a na plodovima se javljaju mjehurasta ispupčenja.

Uzročnik kovrčavosti lista breskve je gljivica Taphrina deformans koja prezimljava na kori, grančicama ili ljuskicama pupova. Zaraza breskve i nektarine uzročnikom kovrčavosti lista moguća je samo na mladom, nediferenciranom tkivu uz dovoljno kiše. Optimalna temperatura za ostvarivanje zaraze je 15,5-21°C, a za razvoj kovrčavosti breskve oko 20°C. Prema tome, kritično razdoblje za primarnu infekciju breskve je od početka bubrenja pupova do pojave zelenog lisnog vrška, a za ostvarivanje infekcije je (uz prisustvo uzročnika bolesti) potrebna i kiša. Također je dobro znati da nema sekundarnog širenja bolesti u voćnjaku.

Obzirom da do infekcije breskve može doći samo za kišnih dana u fazi prolistavanja potrebno je preventivnu zaštitu fungicidima obaviti prije nego se ostvare povoljni uvjeti za infekciju - prije najavljene kiše.

Do faze bubrenja pupova za zaštitu od kovrčavosti lista breskve koristimo fungicide na osnovi bakra (Nordox 75 WG, Nordox super 75, Bakreno vapno WP 50, Kupropin WP, Neoram WG, Champ formulu 2 FL, Champion tekući, Champion WP, Kocide DF, Cuprablau Z, Bordošku juhu, Bordošku suspenziju i dr.). Bakarni su fungicidi tijekom vegetacije fitotoksični na breskvama i nektarinama pa se nakon faze bubrenja pupova pa do cvatnje preventivna zaštita obavlja pripravcima na osnovi ditianona (Delan 700 WDG) ili dodina (Dodine S-65, Chromodin S-65). Prskanje je potrebno provesti za mirna vremena bez vjetra uz povećan utrošak škropiva.

VAŽNO!

• Ostvarena infekcija uzročnikom kovrčavosti breskve se ne može naknadno suzbiti te je zaštitu potrebno provoditi isključivo preventivno - prije kiše.

Autor: Željkica Oštrkapa-Međurečan, dipl. ing. agr.

Napomena: iskustva su pokazala dobre rezultate sa kasnim jesenjim prskanjima i to: kada opadne 10% lista u jesen tretiranje sa bakrom (Nordox 75 WG), a drugo tretiranje u fazi 50% - 80% opalog lišća u jesen.

Broj pregleda članka: 12715; Uspješnost članka: 644.75

Izvor: Savjetodavna služba

Tagovi: Voćarstvo, Zaštita voćnjaka, Breskva

Ključne riječi članka: kovrcavost, lista, breskve, taphrina, deformans, breskve, lista, kovrčavosti, pupova, bolesti, zaštitu, nordox, prije, potrebno, nakovrčani, taphrina, deformans, kiše, bubrenja, lista breskve, bubrenja pupova, taphrina deformans, kovrčavosti lista, faze bubrenja pupova, kovrčavosti lista breskve, breskve taphrina deformans, lista breskve taphrina, kovrčavost lista breskve

Anketa

Koji biste pick up izabrali za svoje gospodarstvo?

Ford Ranger (32%)

Isuzu D-Max (12%)

Mitsubishi L200 (8%)

Nissan Navara (8%)

Toyota Hilux (20%)

VW Amarok (20%)

Broj glasova: 230

Pregled svih anketa »

Komentiraj anketu »