Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voćnjaka
  • 13.10.2008.

Kovrčavost lista breskve - Taphrina deformans

  • 14.282
  • 639
  • 0

Kovrčavost lista breskve (Taphrina deformans (Berk.) Tul.) je najčešća bolest breskve i nektarine. Kad u vrijeme pupanja breskve potraje toplo i kišovito vrijeme, znakovi bolesti mogu se pojaviti na gotovo svim listovima. Regeneracija izgubljenih nakovrčanih listova iscrpljuje biljku, negativno utječe na formiranje cvjetnih pupova i slabije je odrvenjavanje mladicapa su takva stabla podložnija zimskom smrzavanju.

Bolest se po nakovrčanom lišću lako prepoznaje. Po završetku listanja pojedini listovi postaju nakovrčani, mjehuravi i zadebljali, često veći od normalnih listova i lako se lome. Ovisno o sorti, nakovrčani dijelovi lista mogu biti zelenobijele ili crvene boje. Ubrzo se nakovrčani listovi osuše i otpadnu pa je u svibnju i lipnju moguć potpuni gubitak lišća.

Osim na lišću, moguća je, ali nešto rjeđe, pojava simptoma bolesti na mladicama i plodovima. Zaražene mladice su zadebljale i deformirane, a na plodovima se javljaju mjehurasta ispupčenja.

Uzročnik kovrčavosti lista breskve je gljivica Taphrina deformans koja prezimljava na kori, grančicama ili ljuskicama pupova. Zaraza breskve i nektarine uzročnikom kovrčavosti lista moguća je samo na mladom, nediferenciranom tkivu uz dovoljno kiše. Optimalna temperatura za ostvarivanje zaraze je 15,5-21°C, a za razvoj kovrčavosti breskve oko 20°C. Prema tome, kritično razdoblje za primarnu infekciju breskve je od početka bubrenja pupova do pojave zelenog lisnog vrška, a za ostvarivanje infekcije je (uz prisustvo uzročnika bolesti) potrebna i kiša. Također je dobro znati da nema sekundarnog širenja bolesti u voćnjaku.

Obzirom da do infekcije breskve može doći samo za kišnih dana u fazi prolistavanja potrebno je preventivnu zaštitu fungicidima obaviti prije nego se ostvare povoljni uvjeti za infekciju - prije najavljene kiše.

Do faze bubrenja pupova za zaštitu od kovrčavosti lista breskve koristimo fungicide na osnovi bakra (Nordox 75 WG, Nordox super 75, Bakreno vapno WP 50, Kupropin WP, Neoram WG, Champ formulu 2 FL, Champion tekući, Champion WP, Kocide DF, Cuprablau Z, Bordošku juhu, Bordošku suspenziju i dr.). Bakarni su fungicidi tijekom vegetacije fitotoksični na breskvama i nektarinama pa se nakon faze bubrenja pupova pa do cvatnje preventivna zaštita obavlja pripravcima na osnovi ditianona (Delan 700 WDG) ili dodina (Dodine S-65, Chromodin S-65). Prskanje je potrebno provesti za mirna vremena bez vjetra uz povećan utrošak škropiva.

VAŽNO!

• Ostvarena infekcija uzročnikom kovrčavosti breskve se ne može naknadno suzbiti te je zaštitu potrebno provoditi isključivo preventivno - prije kiše.

Autor: Željkica Oštrkapa-Međurečan, dipl. ing. agr.

Napomena: iskustva su pokazala dobre rezultate sa kasnim jesenjim prskanjima i to: kada opadne 10% lista u jesen tretiranje sa bakrom (Nordox 75 WG), a drugo tretiranje u fazi 50% - 80% opalog lišća u jesen.


Povezana biljna vrsta

Breskva

Breskva

Sinonim: - | Engleski naziv: Peach | Latinski naziv: Prunus persica L.

Breskva je jedna od najpopularnijih voćnih vrsta u svijetu koja potječe iz Kine. Najveći obujam proizvodnje breskve je u Europi gdje su Italija, Grčka, Španjolska i Francuska... Više [+]

Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Zaštita voćnjaka Voćarstvo Breskva


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]