• Rezidba voćaka
  • 28.11.2016. 10:30

Kordunice - voćna stabla za male prostore

Kordunice su idealan uzgojni oblik za male prostore, vrlo su dekorativne i sve je više stabala orezanih na ovakav način.

Foto: Pixabay.com
  • 2.340
  • 241
  • 0

Kordunice su uzgojni oblici voćaka koji omogućuju uzgoj voćnih stabala u malim vrtovima ili terasama i na najbolji način iskorištavaju mali prostor. Karakteristično za ovaj oblik je da ne razvija klasičnu krošnju s dobro razvijenim granama. Osnovna karakteristika kordon forme je da cijelu krošnju drži kompaktnu i zbog toga je pogodna za male prostore.

Kordunice su uzgojni oblik pogodan za jabuke i kruške, ali se u ovom uzgojnom obliku mogu uzgajati šljiva, breskva, kajsija, nektarine i višnja. Sada se u ponudi mogu pronaći sorte koje su selekcionirane da prirodno stvaraju stablo karakteristično za stubastu uzgojnu formu.

Načini uspješnog uzgoja sadnica

Termin "kordon" se odnosi na stabla orezana u formi vretena s kratkim rodnim drvetom. Osnovni oblik je vertikalna kordunica "minarette", a iz ovog oblika su izvedene i druge forme kordunice: kosa kordunica, "U kordunica" u obliku jednokrakog svijećnjaka, kordunica u obliku dvokrakog svijećnjaka, horizontalna kordunica "stepover", palmeta kordunice i drugi modificirani oblici.

Za uspješan uzgoj sadnica u nekoj formi, kordunice treba odabrati pogodne sorte koje su kalemljene na podlogama slabije snage rasta. Bujne sorte sa snažnim vegetativnim rastom su manje pogodne zbog težeg održavanja uzgojne forme. Prilikom kupovine sadnica treba birati sadnice koje imaju slabo bujne podloge M26, M27 ili M9 za jabuku, za krušku izabrati sadnice sa dunjom kao podlogom ili nekom drugom slabo bujnom podlogom. Odaberite sorte koje su dobri međusobni oprašivači i koje dobro plodonose na kratkom rodnom prirastu. Stabla saditi u grupama sa različitim sortama zbog boljeg oprašivanja.

Odabrati osunčane terene

Prilikom sadnje za sadno mjesto odabrati osunčane terene, zaštićene od jakih vjetrova, sa dobrim vodo-zračnim karakteristikama zemljišta, izbjegavati kotline zbog zadržavanja hladnog zraka. Kod sadnje u posudama treba nabaviti dovoljno velike posude, širine najmanje od 45 cm kako bi korijen imao dovoljno prostora za razvoj. Sadnja se obavlja na uobičajen način. Ovakvim sadnicama treba osigurati stalnu potporu u obliku štapa ili redova žice, ovisno sadimo li ih kao pojedinačne sadnice ili red voćaka.

Broj horizontalnih redova žice ovisi o visini stabla. Prilikom formiranja različitih oblika kordunice mogu se postavljati kose i vertikalne žice čiji broj ovisi o planiranom obliku kordunice. Visina ovih stabala je od 1,5 do 2 m. Održavanje ove forme traži redovnu ljetnu i zimsku rezidbu. Koji ćete oblik kordunice odabrati ovisi o vama i uvjetima u vrtu, a kordunice različitih formi su se pokazale kao vrlo dekorativne za male vrtove i terase.

Vertikalna kordunica

Vertikalna kordunica je osnovni oblik iz koje su kasnije izvedeni svi ostali varijeteti ovog uzgojnog oblika. Odlika vertikalne kordunice je jedno stablo koje na sebi nosi kratke rodne priraste koji su spiralno raspoređeni duž provodnice koja se ne prikraćuje tijekom formiranja. Ukoliko se javi slabije obrastanje kratkim rodnim drvetom stimulirati ga možemo rovašenjem. Sade se na razmak od 60cm.

Kosa kordunica

Kosa kordunica je dekorativni uzgojni oblik nastao iz vertikalne kordunice. Prilikom formiranja ovakvog stabla provodnica se dovodi pod kut od 45º uz pomoć dodatne armature. Postoje dvije forme kose kordunice: jedna sa stablom koje se odmah sadi pod kutem od 45º i druga forma koja se sadi na uobičajen način, ali se sadnica prikraćuje na visinu od 30 cm. Prikaraćivanje treba obaviti u godini sadnje iznad postranog pupoljka koji će na proljeće dati bočno razgranjenje - buduću krošnju. Već u fazi mladica ovaj prirast dovesti pod kut od 45º. Svi prirasti koji se razviju ispod ovog prirasta se odstranjuju. Kosa kordunica je produktivniji uzgojni oblik od vertikalne kordunice i lakše se održava tijekom rezidbe. Savijanjem pod kutem od 45º manja je snaga obrastanja.

Horizontalna ili stepover kordunica

Ova kordunica je daljnja modifikacija kose kordunice. Prilikom formiranja uzgojnog oblika razvijaju se dva postrana prirasta dok se svi donji prirasti uklanjaju. Što je vrt manji, to je horizontalna kordunica idealnija forma rezidbe. Obično se za uzgoj u ovoj formi biraju kržljave sorte jabuke na podlozi M27. S formiranjem horizontalne kordunice se započinje u godini sadnje. Sadnica se prikraćuje na visinu od 60 cm i sljedeće godine se dva prirasta dovode u horizontalni položaj dok se ostali prirasti odstranjuju.

"U" kordunica ili svijećnjaci

Uzgojni oblik svijećnjak je vrlo dekorativan. Mogu se formirati jednokraki, dvokraki ili višekraki svijećnjaci. Jednokraki svijećnjak predstavlja stablo sa niskim deblom od 30 cm koje nosi dvije vertikalne kordunice. Ove kordunice se formiraju od bočnih prirasta kojima treba osigurati ravnomjeran porast. Ostali prirasti koji se formiraju na deblu se odstranjuju. Mlade priraste koje smo ostavili prije odrvenjavanja, sredina ljeta, treba dovesti u horizontalni položaj, a zatim ih uspraviti pod kutem od 90º. Mlade priraste koje smo uspravili vezati za vertikalnu armaturu kako bi prilikom odrvenjavanja zadržali oblik. Obično se sade na razmak od 60 cm.

Dvokraki svijećnjaci se formiraju na sličan način, ali deblo nosi dva svijećnjaka. Potrebno je prvo formirati deblo sa dva prirasta koja će biti nositelji dva obična svijećnjaka. Na običnom svijećnjaku prikratiti dva vertikalna prirasta na 10 cm iznad mjesta savijanja. To će osigurati formiranje po dva nova prirasta od kojih će se formirati svijećnjaci.

Foto: Pixabay.com


Tagovi

Rezidba Voćke Kordunice Uzgoj


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Agrolution vodotopiva gnojiva: Iskoristite prednost zakiseljavajućeg učinka

Gnojidba vodotopivim gnojivima je vrlo učinkovita jer omogućuje preciznu ishranu bilo kojeg usjeva, prema vrsti tla i fazi rasta biljke. Agrolution pHLow gnojiva su savrš...

Više [+]