Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj borovnica
  • 11.03.2023. 09:00
  • Varaždinska, Vidovec

Konvencionalna proizvodnja na eko način? OPG Kuzminski zna kako

Praktički otkako smo se počeli baviti uzgojem borovnica, koristimo isključivo sredstva namijenjena za ekološku proizvodnju, kaže Marko Kuzminski, čiji proizvodni potezi nisu karakteristični za konvencionalne proizvođače.

Foto: Andermatt Bioinput
  • 2.669
  • 243
  • 0

Od 2016. godine obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Kuzminski iz Vidovca nedaleko Varaždina proizvodi borovnice. Danas je to respektabilan nasad, a s plasmanom voća nemaju problema.

"Praktički otkako smo se počeli baviti ovime, koristimo isključivo sredstva namijenjena za ekološku proizvodnju u borovnici", govori vlasnik OPG-a Marko Kuzminski, čiji proizvodni potezi nisu karakteristični za konvencionalne proizvođače.

Međutim, kaže, na to se odlučio zbog pozitivnog iskustva prijatelja koji mu je preporučio tvrtku Andermatt Bioinput koja nudi takve proizvode.

"Odluka je bila iskušati nešto drugačije", napomenuo je rekavši da ionako mora zaštititi i pognojiti nasad pa zašto to ne napraviti na ekološki način koji je dobar prema okolišu, ali i biljkama. "Uvijek kad proizvodim razmišljam o tome tko će jesti moju borovnicu. Prvo mi na pamet padnu djeca", ističe naš sugovornik.

Kuzminski: Biološka sredstva rade dobar posao

Kada su posadili nasad, prisjeća se, koristili su kemijska zaštitna sredstva. No, ubrzo od toga odustali, a potom odlučili isprobati paletu proizvoda Andermatt Bioinputa i shvatili da zapravo pravovremena primjena sredstava namijenjenih ekološkoj proizvodnji odradi posao jednako kao i ona kemijska koja se koriste u konvencionalnom voćarstvu.

Nakon dvije godine počeli su koristiti eko sredstva (Foto: Depositphotos/Valentyn_Volkov)

"Ako jednom i odlučim da više ne želim uzgajati borovnice tlo vjerojatno ostaje u boljem stanju nego što sam ga zatekao", ističe Kuzminski rekavši kako biološka sredstva rade dobar posao. "Sve čime smo do sada tretirali naše nasade pokazalo se učinkovitim i ne namjeravam se više vraćati kemiji", naglašava ovaj voćar.

Iz Andermatt Bioinputa nam pojašnjavaju kako se i koji proizvodi primjenjuju na ovom OPG-u. "S njima radimo zadnjih dvije, tri godine kompletan program gnojidbe i zaštite borovnica", kažu iz ove tvrtke dodavši da je bilo lako početi s Markom jer je dobio preporuku od prijatelja koji je također konvencionalni proizvođač.

"Znao je koje proizvode želi, no slušao je i naše savjete", napominju dodajući da su kupcima u sezoni dostupni 24 sata dnevno.

Koje proizvode koriste?

Inače, osnovna gnojidba se odrađuje Grena gnojivima koja po svojoj formulaciji i funkcionalnosti predstavljaju živu masu koju biljka lako koristi tijekom čitave vegetacijske sezone. Osim toga kroz sustav navodnjavanja, ovaj je voćar koristio proizvode Team F koji povećavaju suhu tvar u plodovima, Phytogreen različitih NPK sastava poznatog njemačkog proizvođača gnojiva te Idrogrenu koja biljkama olakšava oporavak u nepovoljnim uvjetima prilikom visokih temperatura.

"Nakon toga svu dodatnu prihranu radili smo kombinacijama koje su optimalne za borovnicu, pa tako preporučujemo Lyso amin ili vrlo sličan proizvod Aminovital koji je od ove godine, zajedno sa svim proizvodima njemačke kompanije Biofa u distribuciji naše tvrtke", otkrivaju nam.

Osim toga u kombinaciju, kažu, miješaju Algovital koji osim algične kiseline sadrži velike količine minerala te Green Code - ekstrakt smeđih algi dobiven fermentacijom.

Manjak magnezija čest problem

"Taj proizvod ima biostimulativno djelovanje povećavajući fotosintetsku aktivnost, te stimulirajući proizvodnju polena", pojašnjavaju. Borox je, dodaju, proizvod koji se koristi prije i nakon cvatnje za bolju i ujednačeniju oplodnju, a za nedostatak magnezija koji se često može dogoditi u borovnicama dodaju Solemagu koji je središnja komponenta klorofila koja poboljšava učinkovitost fotosinteze.

"Neophodan je za sintezu, transport i skladištenje tvari koje čine biljku kao što su ugljikohidrati i proteini, te ga obavezno moramo dodavati borovnicama s obzirom na njezine fiziološke zahtjeve", objasnili su.

Dio asortimana tvrtke Andermatt Bioinput

Nakon što krene formiranje ploda, važni su Red block i Carbo eko K. Crvene alge i jod u prvom proizvodu se koriste za smanjenje poteškoća koje bi mogle nastati napadom botritisa, dok potonji služi da se bobica ploda poveća i bude sočnija te kvalitetnija.

"Asset five smo koristili za lisne uši, a 'pranje' biljaka od medne rose obavljali smo Cocana ili Deter plus proizvodom. Često borovnica bude napadnuta štitastim ušima te tada koristimo kombinaciju ulja Strike top i Cocane", pričaju nam o zaštiti.

Ekološka uz bok kemijskim sredstvima

Proljetna zaštita protiv gljivičnih bolesti obavlja se Cuprum MZ koji je formulacija bakra, mangana i cinka sastavljena od mikro dijelova koje biljka lako upija. "Korištenje bakrenih proizvoda vrlo je važno nakon ili prije kretanja vegetacije jer se tako smanjuje infektivni potencijal za iduću vegetaciju", ističu iz Andermatt Bioinputa.

Promjene u BIOinputu: Švicarska tvrtka postaje većinski dioničar

Njima je, kažu, bitno osvijestiti konvencionalne proizvođače kako korištenje ekološki dozvoljenih sredstva nije imperativ koji oni moraju odraditi. To je opcija u kojoj jednako djelotvornim sredstvima kao što su kemijska mogu zaštititi, ojačati i regenerirati biljke s istim učinkom, ali manjim negativnim djelovanjem na tlo i okoliš. 

Planovi EU idu u smjeru smanjenja potrošnje pesticida, pa će se tako i poljoprivrednici sve više orijentirati prema biološkim rješenjima. "Taj proces nije lak, nije ni brz, no mi imamo dovoljno proizvoda, znanja i iskustva da budemo podrška svima koji žele naučiti noviji, ali neizbježan način proizvodnje", zaključili su. 

Za više informacija ili savjeta obratite im se na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

OPG Kuzminski Uzgoj borovnica Marko Kuzminski Ekološki preparati Zaštita bilja Gnojidba Andermatt Bioinput


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Andermatt BIOinput d.o.o.

Ruđera Boškovića 1/1, 42000 Varaždin, Hrvatska
tel: 042 741 348, e-mail: bioinput@andermatt.hr web: http://www.bioinput.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]