Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrola pesticida
  • 09.12.2022. 15:00

Kontaminirani pesticidima: EU povećava kontrolu za limune i grejp iz Turske

Službenim kontrolama utvrđeno je da su pošiljke agruma kontaminirane pesticidima. Kontrole će biti rigoroznije.

Foto: Depositphotos/kirirurisu.gmail.com
  • 721
  • 77
  • 0

Europska komisija je donijela odluku o povećanju kontrole pesticida za turske limune i grejp koji se uvoze u EU. Odluku je jednoglasno usvojio Stalni odbor za bilje, životinje, hranu i hranu za životinje.

Sustav brzog alarmiranja za hranu i hranu za životinje (RASFF) je objavio podatke koji upozoravaju da je došlo do snažnog povećanja broja pošiljki limuna i grejpa iz Turske u kojima su premašeni sadržaji pesticida iznad službene granice utvrđene propisima EU.

Zbog toga je izmijenjena uredba (EU) 2019/1793, a postotak kontrole se povećava s 10 na 30 posto u slučaju grejpa, odnosno s 20 na 30 posto za limun. Mjera stupa na snagu početkom siječnja i primjenjivat će se šest mjeseci. Strogim graničnim kontrolama, uključujući analizu pesticida, bit će podvrgnuto tri od deset kamiona koji transportiraju ovo voće za tržište EU.

Službenim kontrolama koje su provele države članice u skladu s članovima 5. i 6. Provedbene uredbe (EU) 2019/1793 pokazano je da su pošiljke iz Turske imale visoku stopu neusklađenosti s relevantnim zakonima i odredbama predviđenim u Uniji.


Povezane biljne vrste

Limun

Limun

Sinonim: - | Engleski naziv: Lemon | Latinski naziv: Citrus limon L.

Limun je lijepa i vrlo dekorativna zimzelena biljka koja naraste od 3 - 6 m visine, sa sjajnim listovima, bijelim cvjetovima jakog mirisa i osvježavajućim plodovima. U... Više [+]

Grejpfrut

Grejpfrut

Sinonim: Grejp, Limunika | Engleski naziv: Grape fruit, Citrus paradisi | Latinski naziv: Citrus paradisi Macfad.

Grejpfrut je tropska biljka iz porodice agruma gorkoga okusa. Smatra se da je križanac naranče i limuna. Raste na područjima tropske i suptropske klime. Ubiru se i prerađuju svi... Više [+]

Tagovi

Turska Limun Grejpfrut Višak pesticida Kontaminacija Kontrola pesticida


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]