Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Škola rezidbe
  • 20.02.2016. 18:00

Kom je rezidba bauk - ne može biti voćar

Pravilnom rezidbom ostvarujemo više šećera u voću i raniju berbu čime smo konkurentniji na tržištu. Plod je ljepši, krupniji i postiže bolju cijenu, istaknuo je Tomislav Božičević, savjetnik za hortikulturu.

  • 3.362
  • 325
  • 0

Bez pravilne rezidbe nema ni dobrog uroda, stoga je Savjetodavna služba Požeško-slavonske županije i ove godine organizirala besplatnu edukaciju. Nakon teorijskog predavanja, 30-ak polaznika radionice okupilo se u nasadu jabuka Poljoprivredno-prehrambene škole.

Prema riječima stručnog savjetnika za hortikulturu, voćari najčešće greške čine zbog nepoznavanja uzgojnih oblika.

U čepove se naseljavaju gljivice i bakterije

"Važno je prepoznati prostorne i plošne oblike. Ako voćari znaju kako forma stabla treba izgledati, neće imati problema s rezidbom. Voćku oblikujemo tijekom prvih šest godina rasta i time određujemo kako će ostatak svog vijeka izgledati", rekao je Tomislav Božičević i otkrio da se u voćnjacima često mogu vidjeti takozvani čepovi.

Putem njih u voćke se naseljavaju gljivice i bakterije. "Ako je uzgajivač već napravio čepove tada je potrebno nanijeti voćarski premaz - zaštitu od prodora vlage koja ima fungicidna svojstva te zaustavlja ulaz patogena", dodao je naš sugovornik. Tijekom rezidbe potrebno je odstraniti sve okomite grane, a ostaviti vodoravne i grane s blagim kutom rasta.

Mnogi režu pod pravim kutem

"Mnogi režu pod pravim kutom što nije dobro jer biljka ne može zarasti. Često se dogodi i da voćari naprave preveliku ranu u obliku elipse. Tada može zarasti, ali je biljci potrebno 50% više napora. Pravilno bi bilo rezati pod kutom od 100 do 110 stupnjeva", nastavio je Božičević zaključivši kako pravilna rezidba omogućuje prolaz svjetlosti i zraka do svih grana te smanjuje vlažnost i broj prskanja.

"Rezidbom možemo dobiti grane na željenim mjestima. Također, postižemo nešto raniju rodnost voća jer se nakupljeni asimilati dijele na manji broj ostavljenih plodova. Tako ostvarujemo više šećera u voću i raniju berbu čime smo konkurentniji na tržištu. Plod je ljepši, krupniji i postiže bolju cijenu".


Tagovi

Škola rezidbe Tomislav Božičević Savjetodavna služba Požeško-slavonske županije


Autorica

Maja Đurić

Više [+]

Novinarstvom se bavi već nekoliko godina, a specijalizacija su joj poljoprivredne teme. Suradnica je mnogih medija vezanih za agrar.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]