Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj višanja
  • 04.12.2021. 10:30
  • Požeško-slavonska, Jakšić

Koje su prednosti organske gnojidbe trajnih nasada višanja?

Ivica Kovačević iz Jakšića na 2,2 hektra uzgaja oblačinsku sortu višnje. Zbog sušnih razdoblja uveo je sustav navodnjavanja, a već petu godinu koristi samo organska gnojiva.

Foto: Youtube/ Printscreen
  • 380
  • 91
  • 0

Nakon prvogodišnjih patnji sa šljivom i plasmanom na tržište, Ivica Kovačević iz Jakšića odlučio se za sadnju višnje. Nasad je posadio 2007. godine na površini od 2,2 hektara, a uzgaja sortu oblačinsku na vlastitoj podlozi. 

"Jako je kvalitetna kao sorta, malo zahtjevna po pitanju gnojidbe i zaštite, a osjetljiva je na rane proljetne mrazove u cvatnji", istaknuo je sugovornik u razgovoru za Poljoprivrednu televiziju. 

Zbog sušnih razdoblja u ljetu, Ivica je uveo sustav navodnjavanja, a već petu godinu koristi samo organska gnojiva. Iako je bio skeptičan prema njima, mučilo ga je hoće li dobiti dobru kvalitetu i količinu, kaže kako je sada jako zadovoljan. 

"No, dobili smo, pogotovo na zdravstvenom stanju. Najjednostavnije je uzimati mineralna gnojiva, mogu reći da su ona bila i najjeftinija, međutim njihova cijena je sada otišla gore. Organska su tu negdje, malo nešto skuplja, međutim pokazalo se kako se s njima mikroflora poboljšala", zadovoljno kaže. 

Najzahtjevnija rezidba i gnojidba

Napominje kako je jesenska gnojidba bitna, on ju redovito obavlja jer daje početni rast u proljeće. 

Otkrio je i koja je agrotehnika kod ove voćne vrste najzahtjevnija, ali i najvažnija. 

"Najzahtjevnija je rezidba i gnojidba, a ovo drugo po pitanju zaštite, to je sorta kratke vegetacije s kvalitetnom zaštitom u ranim fazama, znači početak, sredina i kraj cvatnje i normalno pred zriobu trešnjine mušice", objašnjava.

Nažalost, ni njegov nasad nije zaobišlo loše vrijeme i tuča koja je zahvatila cijelu općinu Jakšić.

"Tako je kako je. Napravili smo odmah zaštitu. Hvala Bogu jedan dio se obnovio, izašle su mlade grane", kaže dodajući kako će ove zime obaviti redovnu rezidbu da bi za iduće proizvodno razdoblje imali budućnost i kako bi mogli očekivati naredne dvije, tri godine proizvodnju.

Više o agrotehnici u uzgoju višanja pogledajte u videu:


Tagovi

Ivica Kovačević Nasad višnje Organska gnojidba Tuča


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner