Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stablo jabuke
  • 15.03.2020. 12:00

Koje biljne vrste se najbolje slažu s jabukom?

Jabuka ima puno više dobrih susjeda nego onih loših. Veliki broj povrtnih, začinskih, ljekovitih i ukrasnih vrsta, pozitivno utječu na njen rast, razvoj i plodonošenje.

Foto: Depositphotos/ninette_luz
  • 1.194
  • 102
  • 0

O dobrim i lošim susjedima među biljkama i njihovom međusobnom utjecaju, najviše se govori u povrćarskoj proizvodnji. Biljke iz zemljišta uzimaju vodu i hraniva, stvaraju i izlučuju određene tvari koje djeluju na druge biljke u okolini, privlače ili tjeraju kukce i druge organizme, smanjuju ili povećavaju inokulacijski potencijal uzročnika biljnih bolesti. Zbog toga pitanje sadnje onih susjednih igra vrlo važnu ulogu kada se želimo baviti biljnom proizvodnjom na prirodan način.

Jabuka je voćna vrsta koja ima mnogo više dobrih susjeda u biljnom svijetu nego loših. Brojni usjevi odlični su susjedi stablima ove voćke. Neki od dobrih riješenja su: ogrozd, šljiva, trešnja.

Luk štiti od insekata

Među povrtnim, začinskim i ljekovitim vrstama takođe ima brojnih korisnih susjeda. Crveni luk i češnjak, neven i dragoljub štite stablo od štetnih kukaca. Hilidonij svojim mirisom i tvarima koje izlučuje tjera mrave i lisne uši. Lupina, osim što je odličan materijal za malčiranje zemljišta oko drveća jabuke, izlučuje tvari koje pospješuju i rast.

Drvo ove voćne vrste možemo iskoristiti kao potporanj za rast krastavca ili tikvica. S njegove južne strane možemo posaditi indeterminantne sorte rajčice. Pored jabuke dobro uspijevaju bosiljak, kopar, kamilica, limunska trava, komorač, korijandar, pelin, narcis.

Vrste povrća kratke vegetacije, poput rotkvice, zelene salate, brzo završe vegetaciju i uklanjaju se prije nego što jabuka olista na proljeće.

Djetelina privlači oprašivače

Luk vlasac posađen oko stabala svojim mirisom tjera zečeve i srne, umanjuje pojavu krastavosti jabuke. Međutim, obratite pažnju da se on širi i može oduzimati vodu i hraniva od jabuke.

Bijela djetelina privlači pčele i druge oprašivače, a maslačak izlučuje tvari koje ubrzavaju zrenje plodova.

Gavez ima dobro razvijen korijen koji iz dubljih slojeva tla usvaja hraniva i doprema ih u zonu korijena. Ovo je vrlo značajno kada se radi o posađenim mladim sadnicama.

Posaditi istovremeno krušku i jabuku

Sadnja jabuke i kruške treba biti istovremena. Samo stabla iste starosti i posađena istovremeno odlično rastu i razvijaju se jedno pored drugog. U slučajevima kada posadimo mladu sadnicu kruške pored razvijenih i starijih stabala jabuke može doći do propadanja kruške.

Voćne vrste koje rastu u formi manjeg grma ne treba saditi u sjenci stabla jabuke. Posebno je ribiz osjetljiv na blizinu i sjenu ovog drveća. Najmanja udaljenost između stabla i grma ribizla je dva metra.

Maline i kupine nisu dobri susjedi iz dva razloga. One neće donijeti najbolji urod kada rastu u sjeni jabuke, a s druge strane iscrpljuju hraniva i isušuju zemljište što loše utječe na jabuku.

Pazite na moljce

Pored nje ne treba saditi glog, jarebiku i sremzu (ptičju trešnju) jer ove vrste privlače štetne insekte kao što su staklokrilci i moljci. Kako bi zaštitili voćku, glog, jarebiku i sremzu posaditi što dalje. Na taj način ćemo smanjiti populaciju štetnih kukaca u blizini voća.

Ukrasno drveće kao što su jorgovan, jasmin ili breza ne treba saditi pored jabuke. Također, orašaste vrste treba izbjegavati.

Zanimljivo je da krumpir, peršin, kupus i mrkva nisu dobri susjedi zbog njihovog lošeg utjecaja i privlačenja štetnih kukaca.


Tagovi

Uzgoj jabuke Stablo jabuke Začinske vrste Stablo kruške Potporanj za rast Povrće kratke vegetacije Zrenje plodova Dobri susjedi Loši susjedi Staklokrilci i moljci


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.