Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj borovnica
  • 13.03.2022. 12:00

Kod sadnje borovnice neka zemljište bude usitnjeno toliko da u njega upada noga

Najvažnije je da se dobro pripremi zemljište za sadnju jer njezin korijenov sustav spada u "najslabije", prodire do samo 40 centimetara dubine.

Foto: Bojan Kecman
  • 640
  • 93
  • 0

Kao i kod ostalih voćaka, kada je u pitanju borovnica, najvažnije je da se dobro pripremi zemljište za sadnju jer njezin korijenov sustav spada u "najslabije", prodire do samo 40 centimetara dubine.

Zbog toga je potrebno da zemljište bude usitnjeno toliko da u njega upada noga. Dakle, nakon dubokog oranja i tanjuranja, neophodno je da se frezom zemlja usitni dovoljno da se korijenov sustav može bez problema nesmetano razvijati u svim pravcima.

Nakon usitnjavanja zemljišta označe se redovi. Po pravcu pružanja reda stavi se piljevina, supstrat i sječka od izrezanih drvnih sortimenata. Supstrat je kiseo i za 1.000 četvornih metara dovoljno je 600 kilograma, a piljevine 10 kubika. Najbolja je piljevina od četinjača, dok se hrastova ne bi trebala koristiti.

Nakon vađenja iz posuda sadnica se zareže skalpelom

Zatim se prave gredice. To su ustvari izdignuti redovi.  S obje strane jednoobraznim plugom nagrne se zemlja, koja se zatim frezom još usitni. Na ovaj način piljevina, sječka i kompost pomiješat će se sa zemljištem ravnomjerno cijelom dužinom i širinom redova.

Visina toliko izdignutih redova trebala bi biti od 30 do 40 centimetara, a širina, od metar do metar i trideset.

Na vrhu reda, po sredini, sade se borovnice. Redovi moraju biti izdignuti, naročito na ravnom terenu, jer korijen borovnice ne smije ležati u vodi, nakon obilnih padavina. Ako su redovi izdignuti voda se cijedi sa strane i ne dolazi do zagušenja korijenovog sustava.

Zarezati korijenov sustav

Motikom se na vrhu iskopa rupa dubine tridesetak centimetara. Na dno se stavlja sadnica borovnice koja se, nakon vađenja iz posude, na tri do četiri mjesta, zareže skalpelom ili nožem od vrha do dna zemlje koja je oko korijena sadnice.

Rez treba biti najviše jedan centimetar dugačak da se ne bi oštetile deblje žile korijena.

Ovim potezom kidaju se korijenove dlačice koje su u posudi bile omotane, odnosno, okrenute ka unutra. Kidanjem skalpelom one će se, nakon sadnje, ravnomjerno kretati u svim pravcima, a ne samo ka sredini reda. Sadnica se potopi u vodu, posadi i zagrne. Zemlju oko sadnice treba utabati rukama da se ne može izvući.

Sadnica se potopi u vodu, posadi i zagrne

Borovnice vole kiselo zemljište. Podnose ph i do 3.5, ali se u praksi pokazalo da se mogu proizvoditi i ako je ph vrijednost zemljišta malo iznad 5.


Povezana biljna vrsta

Borovnica

Borovnica

Sinonim: črnica, kupinjača, crna jagoda | Engleski naziv: Blueberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Borovnica je listopadni grm iz porodice Erika; Vrijesovki (Ericaceae), prosječne visine od 20 - 50 cm. Kod nas u RH raširena je u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cvjeta u... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Borovnica Sadnja borovnica Korijenov sustav Sadnja


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]