Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Antica Šalov
  • 27.02.2018. 18:00

Kod nas vlasnici nikada ne znaju koliko imaju točno maslina

Maslinar Stanko Šalov iz Gustirne maslinik je preuzeo od majke. Od ove je godine u mirovini pa će mu masline biti glavna preokupacija. Sreli smo ga na 3. Festivalu maslina u Zagrebu

  • 1.631
  • 115
  • 0

Prezivaju se Šalov, a dolaze iz okolice Trogira, točnije iz Gustirne, Općina Marina. Stanka Šalova i njegovu kćer upoznali smo na tek održanom 3. Festivalu maslina u Zagrebu kako predstavljaju maslinova ulja vlastite proizvodnje ispred OPG-a Antica Šalov. Gazda Stanko kaže da je na festivalu drugu godinu za redom i da radi 14 različitih nasada, odnosno od 550 do 600 stabala maslina. 

Na pitanje o broju maslina u šali dodaje da vlasnici nikada ne znaju koliko imaju točno maslina. Kad je riječ o sortimentu i kod njih je najzastupljenija domaća maslina - oblica.

Maslinik preuzeo od majke

Maslinik je naslijedio od stare majke Antice, koja ima 84 godine i ne može više raditi u masliniku pa je Stanko potpuno preuzeo brigu.

“Godinu prije sam ubrao 10.000 kilograma, a prošle samo 2.000 kilograma. Kao sve u poljoprivredi, i maslinarstvo ovisi o prirodnim uvjetima. Takve su bile prilike. Regulator je priroda”, kaže Šalov koji je prošle godine 2.000 litara ulja prodao marinskoj zadruzi po cijeni od 45 kuna po litri, a uz državni poticaj ostvareno je 55 kuna.

Slabo se što proda

Od ove godine sam u mirovini pa će mi masline sada biti glavna preokupacija. Širenje nasada ne planiram jer mi mali maslinari smo u problemima, pogotovo zbog cijene ulja. Kupcu je puno, a nama premalo. Ne mogu ići ispod cijene od 55 do 60 kuna jer 55kn me izađu samo troškovi”, priča nam Šalov koji svoje proizvode najčešće prodaje na kućnom pragu gdje kupci mogu kupiti njegove proizvode daleko jeftinije nego na bilo kakvom drugom prodajnom mjestu. 

A tu su i turisti koji najčešće kupuju maslinovo ulje. Tako i Šalov planira apartman koji će iznajmljivati turistima, a u ponudi će uz smještaj, naravno, biti i maslinovo ulje. “Ne prodaju se tu velike količine. Turisti kupe tek litru - dvije ulja”, otkriva Stanko.

Na pitanje kakva su mu očekivanja od samog festivala na kojem sudjeluje drugi puta, komentira kako je prostorno veći te da ga je posjetilo više ljudi, no više je promotivnog nego prodajnog karaktera. “Kad se sve zbroji ispada da sam samo prošetao iz Splita do Zagreba”, zaključuje uz smijeh i dodaje "Ovdje ljudi dođu, kušaju i odu, slabo se što proda"

Foto: Vedran Stapić


Tagovi

Stanko Šalov Marina Gustirna Trogir Maslinovo ulje Festival maslina Zagreb


Autorica

Dorijana Košta

Više [+]

Dorijana je Puljanka nastanjena u Osijeku gdje završava Kulturalni menadžment. Najdraži citat joj je "Nebo je žuto, a sunce je blu".