Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja lješnjaka
  • 13.12.2020. 18:00

Klimatske promjene stvaraju idealne uvjete za uzgoj lješnjaka u Australiji?

Očekuje se da će utjecaj klimatskih promjena na uzgoj lješnjaka u bliskoj budućnosti povećati prinose između 18% i 52% na jugoistočnoj obali Australije.

Foto: Depositphotos/talitha_it
  • 321
  • 55
  • 0

Tijekom posljednjeg desetljeća sve je veća potražnja za lješnjacima u prehrambenoj industriji, dok je ponuda slaba jer su nasadi lijeske koncentrirani u nekoliko dijelova svijeta. Naime, više od polovice globalne proizvodnje ovih plodova se nalazi u Turskoj, a slijede ju Italija, Oregon (SAD) i Azerbajdžan.

Rastuća potražnja i tržišnja diverzifikacija otvaraju mogućnosti za uspostavljanje novih plantaža tog orašastog voća. Međutim, ta nova područja, potencijalno pogodna za njihov uzgoj treba pažljivo odabrati uzimajući u obzir ne samo trenutne klimatske uvjete već i klimu u budućnosti, njezine promjene i očekivane utjecaje, piše cmcc.

Voćarima treba podrška znanstvenika 

S obzirom na dugoročnu prirodu ulaganja potrebnog za stvaranje novih nasada i čekanja na puni rod, ali i očekivanih globalnih promjena, budućim je uzgajivačima za izradu pravih strategija potrebna podrška znanstvenika. 

Naime, znanost o klimi može ponuditi preliminarnu procjenu budućih proizvodnih trendova. Tako je, primjerice u Australiji, gdje je rast uvoza ovih plodova za više od 60% od 1992. do 2015. godine naglasio potrebu za povećanjem domaće proizvodnje i podizanjem novih plantaža..

Kako bi podržao privatne i javne organizacije u razvoju investicijskih planova i unapređivanju zakonodavstva za poticanje njihovog uzgoja, međunarodni tim znanstvenika proveo je studiju pod nazivom "Utjecaj klimatskih promjena na fenologiju i prinos lješnjaka u Australiji", koja je objavljena u časopisu Agricultural Systems.

Povećanje prinosa do 52%

Treba napomenuti kako je studija provedena uz suradnju i doprinos Ferrero grupe koju je prošle godine Matteo Salvini, bivši potpredsjednik talijanske vlade i vođa stranke Liga, javno kritizirao jer je većina lješnjaka koja se nalazi u njihovom poznatom namazu Nutelli, zapravo turskog podrijetla.

U jednom od najpoznatijih talijanskih brendova 75% lješnjaka - iz Turske

Ovaj je rad prvi koji je procijenio predviđeni utjecaj klimatskih promjena na prinos i proizvodnju lješnjaka na širokom području jugoistoka Australije

Očekuje se da će njihov utjecaj u bliskoj budućnosti (2020.-2039.) povećati prinose tog voća između 18% i 52%

Lošiji prinosi u unutrašnjosti zemlje?

Kada je riječ o ostalim područjima te zemlje, utjecaj je još uvijek neizvjestan, iako se očekuje rast temperature tijekom sljedećih 20 godina. No, među klimatskim modelima i dalje nedostaju parametri koji bi pojasnili promjene u oborinama i temperaturi u različitim agroklimatskim zonama.

"Ova studija predstavlja važan korak prema procjeni stvarnih mogućnosti budućeg uzgoja lijeske u Australiji", potvrdili su Stefano Materia i Antonio Trabucco, istraživači Euro-mediteranskog centra za klimatske promjene koji su sudjelovali u radu.

"Međutim, potrebno je više terenskih ispitivanja za daljnju potvrdu rezultata, a treba razmotriti i mnoge druge društveno-političke komponente kako bi se optimizirale odluke o tome gdje početi uzgajati lješnjake“, zaključili su. 


Povezana biljna vrsta

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Tagovi

Australija Znanstveno istraživanje CMCC Lješnjaci Klimatske promjene Lijeska


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)