Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kivija
  • 23.09.2017. 13:30

Kivi - dašak zdrave egzotike i u vašem vrtu

Zeleni plod sa crnim sjemenkama se pokazao kao dobar saveznik našeg zdravlja.

Foto: Pixabay/Buecherwurm_
  • 875
  • 74
  • 0

Kivi je egzotična biljka koja je postala iznimno česta u našim krajevima, a čiji plodovi dozrijevaju u rujnu ili listopadu. Zeleni plod s crnim sjemenkama se pokazao kao dobar saveznik našeg zdravlja. Mediteranska klima izuzetno pogoduje rastu i razvoju ovog voća.

Kivi možete uzgojiti sadnjom sadnice ili ga možete posaditi uz pomoć sjemena. Sjemenke kivija najprije je bitno staviti u vlažnu krpu, pa u plastičnu vrećicu. Sjemenke trebaju biti vlažne kako bi što prije isklijale.

Sadnja kivija obavlja se tijekom zime ili početkom proljeća te se preporučuje pripremu terena obaviti u ljeto odnosno u jesen prethodne godine. Za prve dvije godine preporučuje se svaku biljku u nasadu gnojiti individualno dušičnim gnojivom pre­ma načelu - manje, a češće.

Držite kivi u zatvorenom prostoru

Nakon što isklijaju, biljke stavite u saksije koje ćete staviti na mjesto koje dobiva puno svjetla. Kako biljka bude rasla, tako mijenjajte veličinu saksije. Mlade biljke su posebno osjetljive na zimu, tako da mnogi uzgajivači svoje kivi biljke drže u zatvorenom prostoru tijekom prve dvije godine.

Tijekom rasta postupno im dodajte gnojiva. Kada ih sadite u vrtu, morate imati na umu da biljci treba prostora i da se širi poput vinove loze. Tlo u vrtu im mora biti vlažno, te moraju imati puno sunca. Kivi biljke obično cvjetaju četiri ili pet godina od sadnje.

Biljku je potrebno obrezivati redovito. To se radi dok zimi dok je biljka uspavana. Prinosi biljke se povećavaju iz godine u godinu, a obično dozrijevaju u rujnu i listopadu.

Zdravstvene prednosti kivija

Visoki izvor vitamina C

Ako ste mislili da su limuni i naranče najveći izvori vitamina C, onda opet razmislite! Naime, 100 grama kivija sadrži 154 posto vitamina C, što je gotovo dvostruko više od limuna i naranče. Vitamin C djeluje kao moćan antioksidans te jača imuntet i štiti od upala i raka.

Za dobar san

Imate li problema sa spavanjem? Prema istraživanju koje je proveo Taipei Medical University, brojne studije pokazale su da kivi sadrži mnoge korisne tvari, među kojima antioksidansi i serotonin koji mogu biti korisni u liječenju poremećaja spavanja. Preporučuje se da sat vremena prije spavanja pojedete dva kivija kako bi lakše zaspali.

Dobar izvor dijetalnih vlakana

Ovo egzotično voće je napunjeno dijetalnim vlaknima, što pomaže u prevenciji brojnih bolesti. Prema studiji Sveučilišta u Leedsu, povećanje potrošnje hrane bogate vlaknima može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Također, utječe na krvni tlak, kolesterol i šećer u krvi. Često se preporučuje i dijabetičarima za konzumaciju. Regulira probavu, a dobar je i izvor vitamina B6, koji je koristan za trudnice.

Snaga vitamina i minerala

Kivi je bogat vitaminima i mineralima kao što su vitamini A, B6, B12, E i kalij, kalcij, željezo i magnezij. Oni zajednički doprinose pravilnom funkcioniranju tijela, te potiču cirkulaciju, bore se protiv stresa, apsorbiraju željezo.

Visoka razina kalija, 312 mg na 100 grama, je dobra je za krvnu sliku, dok magnezij u kiviju pomaže u funkcioniranju živaca i mišića. S obzirom da djeluje kao antioksidans pospješuje izgled kože. Osim navedenih svojstava, kivi sadrži omega 3 masne kiseline i potiče zdravlje srca.

Foto: Pixabay/Buecherwurm_65


Povezana biljna vrsta

Kivi

Kivi

Sinonim: Aktinidija | Engleski naziv: Kiwifruit | Latinski naziv: Actinidia deliciosa L.

Kivi je višegodišnja listopadna biljka penjačica, dugih mladica na kojim su spiralno raspoređeni veliki tamnozeleni listovi. Izgledom je slična vinovoj lozi. Relativno je mlada... Više [+]

Tagovi

Kivi Uzgoj Egzotično voće


Autorica

Sanja Čović

Više [+]

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Sveučilištu. Već nekoliko godina radi na online portalima u BiH.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]