Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 29.04.2015. 18:00
  • Bjelovarsko-bilogorska

Kiše izazvale krastavost jabuka

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 138
  • 11
  • 0

Tijekom jučerašnjeg dana na području Bjelovarsko-bilogorske županije zabilježeno je između 25 i 40 mm kiše što je uzrokovalo pojavu infekcije uzročnika krastavosti jabuke te ispiranje sredstava. Zbog toga treba zaštitu jabuka i krušaka provesti kombinacijom nekih od pripravaka kao što su SCORE 250 EC, DIFCOR, SCISSOR EC* ili INDAR 5 EW + DITHANE M-45, DITHANE DG NEOTEC, MANKOZEB, PINOZEB M-45, STAR 80 WP, PENNCOZEB 75 DG ili CADILLAC 80 WP.

Dopuštena primjena i prodaja zaliha Scissora EC je do 01. lipnja 2015.

Na feromonskim klopkama bilježi se ulov minera okruglih mina, pa proizvođače koji u svojim nasadima imaju problema s ovim štetnikom, savjetujemo da prate naše daljnje upute o potrebi suzbijanja ovog štetnika.

U nasadima krušaka uočena je pojava jaja i ličinki kruškine buhe (Cacopsylla spp), pa upozoravamo vlasnike da obave pregled i ukoliko primjete ličinke kruškine buhe, nakon završene cvatnje mogu primijeniti neki od insekticida kao što su Kraft 18 EC, Vertimec 018 EC ili Actara 25 WG. Ovim pripravcima je potrebno dodavati neki od okvašivača ili bijelo ulje.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu. Ambalažu zbrinite na propisani način te vodite evidencijsku listu o uporabi prema Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida i Zakonu o održivoj uporabi pesticida.

Jadranka Berić dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Bjelovarsko-bilogorska županija Krastavost jabuke Scissor EC Feromonske klopke Mineri okruglih mina Nasadi krušaka Ličinke kruškine buhe Cacopsylla spp Okvašivači Jadranka Berić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]