Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba mandarina
  • 11.11.2019. 15:00
  • Dubrovačko-neretvanska, Opuzen

Kiša onemogućuje berbu mandarina, zabilježen i jaki napad puževa

Vrijeme ne idu na ruku, a na otkupima su, kažu proizvođači iz Doline Neretve, primijećeni enormni otpisi robe.

Foto: Depositphotos/DariaNi
  • 543
  • 36
  • 0

Izuzetno kišovito vrijeme i jugo posljednjih desetak dana onemogućuje berbu mandarina, ali i uzrokuje brzo propadanje plodova nakon berbe. Izrazito veliki je i napad puževa, koji prave velika oštećenja na plodu mandarina, koja rezultiraju propadanjem i truljenjem plodova, upozorava predsjednik Udruge proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež", mr.sc. Željko Bjeliš

Kako dodaje, i u narednom razdoblju očekuje se kišovito vrijeme, što će najvjerojatnije uzrokovati propadanje svih preostalih neobranih plodova na stablu.

"Otkupne cijene su se kod većine izravnale na razinu od 2,30 Kn (kalibri 1,2,3) i 1,00 (kalibri 4 i 1x). Kalibra 5 je ove godine minimalno i plaća se od 0,5-1 Kuna za kilogram. Međutim, cijena se kao i u proteklom periodu korigira masom proizvoda", kaže Bjeliš i upozorava da su na otkupima primijećeni enormno veliki otpisi robe, koji su kod nekih otkupljivača transparentni i proizvođači se pozivaju u vrijeme kalibriranja, dok se kod drugih bez imalo milosti otpisuje i do 90% preuzete robe, bez prisutnosti proizvođača.

Podsjećamo, Udruga je nedavno poslala dopis Vladi i resornom ministarstvu u kojemu su naveli zatražili veći angažman, brži rad i što brže usklađivanje Zakona sa novom direktivom EU posebno u dijelovima ovlasti da u okviru svojih istraga provode nenajavljene inspekcije na licu mjesta u skladu s nacionalnim pravilima i postupcima. 

Željko Bjeliš: U svega par dana otkupna cijena mandarina pala je s 3,50 na 2,30 kuna

"Problem nevaganja i neizdavanja otkupnih blokova, odnosno kršenje Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama, kod većine otkupljivača postao normalna stvar", upozorio je tad Bjeliš. 


Povezana biljna vrsta

Mandarina

Mandarina

Sinonim: Mandarinka, mandarin, narančin | Engleski naziv: Tangerine | Latinski naziv: Citrus reticulata

Mandarina se ubraja među najotpornije agrume pre­ma hladnoći. Zbog toga se ona može komercijalno, bez većeg rizika, uzgajati duž obale srednje i južne Dalmacije te je postala... Više [+]

Tagovi

Mandarina Berba mandarina Željko Bjeliš Otkupna cijena


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.