Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita maslina
  • 05.09.2015. 09:00

Kiša će rezultirati novim bolestima maslina

Već je duže jasno da će urod domaće sorte masline Oblice, ove godine biti puno manji od uobičajenog. Stoga masline, zbog promjene vremena, treba dodatno štititi od bolesti.

  • 154
  • 20
  • 0

Agronomi upozoravaju maslinare sa zadarskog područja, kako je najavljena skora promjena vremena s kišom i znatno nižim temperaturama. Zbog toga će se stvoriti povoljni uvjeti za pojavu i širenje uzročnika bolesti paunovog oka (Spilocaea oleagina).

Maslinina muha se i dalje lovi

"Na tu je bolest posebno osjetljiva naša domaća sorta Oblica, koja je ove godine značajnije podbacila, uglavnom zbog toga. Zato u ovakvim uvjetima preporučujemo provedbu zaštitnih mjera u svim maslinicima širom Zadarske županije, upotrebom jednog od pripravaka s kraćom karencom kao što su Neoram WG s karencom od 15 dana ili Stroby WG odnosno Difcor, s karencom od 30 dana.

Maslinina muha (Bactrocera oleae) se i dalje lovi na svim pozicijama, u niskom intenzitetu. No nakon najavljene promjene vremena s kišom i naglim sniženjem temperatura zraka, očekuje se intenzivniji let spomenutoga štetnika", ističe Ivan Šimičević te podsjeća na ranije danu preporuku vezanu za organiziranu primjenu tzv. preventivne metode uporabom zatrovanih mamaca Success Bait ili insekticid s aktivnom tvari dimetoatom + Buminal ili Eco trap vrećice.


Tagovi

Agronomi Maslinari Zadarsko područje Promjena vremena Paunovo oko Oblica Značajniji podbačaj Zadarska županija Kraća karenca Maslinina muha Ivan Šimičević Preventivna metoda Zatrovani mamci


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine sam posijala dosta bamije da mogu reći da ju zaista jedemo. Ubacimo ih u guste juhe, variva, a ja neki dan čak i u svoju pizzu. Istina, berem malo veće primjerke, ne onako delikatesno male, ali neka, svejedno je ukusna i potpuno... Više [+]