Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jabuka
  • 26.02.2016. 08:25

Kina: 37 milijuna tona jabuka u jednoj godini

Tko je prvi u proizvodnji jabuka na svijetu?

Foto: Vojnović Ranka
  • 1.215
  • 116
  • 0

Dok se u Hrvatskoj godišnje proizvede oko 40 tisuća tona jabuka, rekorde obara Kina. Tamo se prema službenim podacima, ubire gotovo 37 milijuna tona jabuka, što čini polovicu svjetske proizvodnje.

Iako se Amerikanci nalaze u vrhu ove ljestvice s proizvodnjom jabuka koja doseže 4,27 milijuna tona, gotovo ih je nemoguće uspoređivati s Kinezima. Nešto manje ubiru Indijci, 2,89 milijuna tona, dok ih u stopu slijede Turci s 2,68 milijuna tona ovoga voća, što predstavlja 6% proizvodnje. U svjetski vrh svrstavaju se Poljaci i Talijani čija je proizvodnja gotovo izjednačena prema navedenom izvoru te je iznosila 2,49 i 2,41 milijuna tona. S proizvodnjom ovoga voća mogu se pohvaliti i Francuzi, Iranci, ali i Brazilci te Rusi.

Kako bi se Hrvati približili EU prosjeku pojedenih jabuka godišnje te ljestvicu sa sadašnjih 12 do 15 podigli na 25 kilograma po stanovniku, i godišnja proizvodnja bi se podigla na 200 tisuća tona što bi za hrvatske voćare, kako su već ranije rekli, bio veliki uspjeh. Dok su nama i dalje najdraže voće banane, Švicarac, pak, u godini dana prosječno pojede čak 137 kilograma jabuka - što je gotovo dvostruko više od EU prosjeka koji iznosi 65 kilograma.

Kina nije samo najveći svjetski proizvođač jabuka (55% svjetske proizvodnje), već i krušaka (77%) i stolnog grožđa (44%), a rast se očekuje i u ovoj sezoni.

Foto: Vojnović Ranka


Tagovi

Proizvodnja Jabuke Svijet Hrvatska Prosjek SAD Kina Turska Iran Brazil Rusija


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.