Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Breskvin trips
  • 31.03.2019. 10:30

Kako zaštititi voćke od breskvinog tripsa?

Napadnuti plodovi imaju smanjenu tržišnu vrijednost, a na plodovima bresaka su štete manje jer dlačice ometaju ishranu tripsa.

Foto: Pixabay/Hans
  • 1.198
  • 61
  • 0

Breskvin trips (Taeniothrips meridionalis) je štetnik čija je prisutnost zabilježena ranijih godina i na breskvama, marelicama, šljivama, na karanfilima i na drugom bilju. U mediteranskim predjelima ima tri generacije, a na kontinentu jednu do dvije.

Odrasli oblik prezimi ispod kore i u pukotinama stabala, kao i u opalom lišću.  U vrijeme cvjetanja hrani se dijelovima cvijeta. Tijekom svoje ishrane oštećuju latice, prašnike i dr. Jedna ženka može odložiti oko 80 jaja na cvjetne organe, a ličinke oštećuju tek zametnute plodove, izlučuju smolu koja sadrži toksine pa se tragovi sisanja na epidermisu jače uočavaju, nastaju nekroze nepravilna oblika, koje sprječavaju pravilan rast ploda, a katkad nekrotizirano tkivo puca i stablo odumire. Kožica ploda postaje hrapava, plodovi se deformiraju. Štete su posebno uočljive na nektarinama.

Napadnuti plodovi imaju smanjenu tržišnu vrijednost, a na plodovima bresaka su štete manje jer dlačice ometaju ishranu tripsa.

Mjere zaštite

Kao i za sve kukce, potrebno je obaviti dobru rezidbu breskve. Većina sorti breskve je jako bujna i izraste do 60% više krošnje nego što je bilo prethodne generacije pa je potrebno rezidbom ukloniti navedeni postotak. Rezidbom se mora prozračiti krošnja tako da se ne stvore "zagušeni" uvjeti koji pogoduju pojavi breskvinog tripsa.

Opalo lišće u nasadu, kao i orezane grane, moraju se iznositi iz parcele i spaljivati. Oni predstavljaju sklonište za odraslog oblika tijekom zime.

Pred kretanje vegetacije treba odraditi tretman parafinskim (bijelim) uljem koje ima insekticidno te akaricidno djelovanje, a kombinira se sa bakrenim oksikloridom (fungicid).

Paziti na pčele! 

Kurativno se provodi tretiranjem piretroidima, ali posebno se pazi da se ne šteti pčelama. Tretiranje se provodi u vrijeme otpadanja latica, a insekticidi se primjenjuju predvečer ili rano ujutro dok pčele ne lete.

Za suzbijanje koristiti insekticid aktivne tvari spinosad (Laser 240 SC) u dozi 0,7 l/ha. Neki voćari navode da su dobre rezultate postigli s insekticidom Calypso koji ima jako širok spektar djelovanja na insekte.


Tagovi

Breskvin trips Štetočine Breskve Mjere zaštite


Autor

Bekir Dolić

Više [+]

Diplomirani inženjer opće poljoprivrede, radi na terenu, zaljubljenik u voćarstvo i hortikulturu. Zanima se za autohtonu genetiku svih biljnih vrsta.