Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 25.04.2017. 18:00

Kako zaštititi breskvu od savijača i moljca?

Breskvin moljac i breskvin savijač štetnici su ploda, prisutni na svim proizvodnim područjima bresaka gdje svojom prisutnošću i intenzivnim napadima uzrokuju "crvljivost" ploda.

Foto: KennethKeifer/bigstockphoto.com
  • 4.817
  • 181
  • 0

Breskvin moljac (Anarsia lineatella) i breskvin savijač (Cydia molesta) štetnici su ploda, prisutni na svim proizvodnim područjima bresaka gdje svojom prisutnošću i intenzivnim napadima uzrokuju "crvljivost" ploda. Iako štete mogu izazivati i na mladim izbojima, najvažnije štete čine gusjenice koje buše plod hraneći se njegovim sadržajem i izgrizajući ga sve do sjemenke.

Izgrizanjem plodova buše hodnike koje pune izmetom i cijeli plod na presjeku izgleda potpuno oštećeno. Kod napada breskvinog moljca na izlaznim mjestima na plodu često se mogu primijetiti nakupine smole.

Nakupine smole smanjuju tržišnu vrijednost

Ovakve štete naročito su nepoželjne kod plodova namijenjenih tržištu, s obzirom na izgled i smanjenu tržišnu vrijednost pa se na ovog štetnika naročito pazi u većim voćnjacima. Razlike između ovih dvaju štetnika uglavnom su u njihovu izgledu jer je leptir breskvina moljca sive boje, a gusjenice smeđe boje, dok je leptir breskvina savijača smećkaste boje, a gusjenice ružičaste.

Štete od breskvinog savijača

Tvrtka Chromos Agro za suzbijanje štetnika preporuča sistemični i kontaktni insekticid Chromogor tretiranjem u koncentraciji 0,10-0,15% (10-15 ml sredstva u 10 l vode, odnosno 100-150 ml sredstva u 100 l vode). Ne smije se koristiti u vrijeme cvatnje i za vrijeme leta pčela.

Breskvin savijač ima i 3-4 generacije godišnje

Štete na plodu

Također, preporuča se i kontaktno želučani insekticid Imidan 50 WG u količini 1,5 kg/ha uz utrošak vode 1000 l/ha. Sredstvo se primjenjuje u fazi razvoja ploda do promjene boje plodova (BBCH 71-85) sukladno karenci. Može se primijeniti najviše dva puta tijekom vegetacije uz razmak između primjena 10 dana.

Breskvin moljac uglavnom postaje aktivniji nešto prije savijača, ali mjere suzbijanja jednake su i provode se istovremeno. Breskvin moljac ima dvije, katkad i tri generacije godišnje, dok breskvin savijač ima 3-4 generacije godišnje.

Za više informacija o suzbijanju štetnika u voćarstvu, obratite se tvrtki Chromos Agro na jedan od niže navedenih kontakata.
Ovaj je članak savjetodavnog karaktera. Prije primjene pripravka pažljivo pročitajte uputu za uprabu priloženu uz proizvod.

Foto: KennethKeifer/bigstockphoto.com


Tagovi

Chromos Agro Breskvin moljac Breskvin savijač Suzbijanje Insekticid Prskanje Zaštita


Partner