Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plamenjača dinje
  • 17.08.2019. 07:30

Kako suzbiti plamenjaču dinje?

Za većinu uzročnika plamenjače, vlažno i prohladno vrijeme je osnovni uvjet za širenje bolesti, što nije slučaj s plamenjačom dinje.

Foto: Depositphotos/tchara
  • 836
  • 28
  • 0

Uzgajate li ih, jeste li primijetili simptome plamenjače dinje? Ova bolest podjednako napada krastavac, lubenicu, tikvicu i dinju.

Na starijem lišću javljaju se pjege žućkaste boje. Ove pjege se šire i mogu zahvatiti veliki dio lista. Na naličju lista u okviru ovih pjega razvija se sivkasta prevlaka reproduktivnih organa parazita. Pjege se spajaju, a zaraženi dijelovi liske se suše, postaju krti, lome se i raspadaju uslijed djelovanja vjetra i udara kišnih kapi. Jače zaražene biljke uslijed masovnog propadanja listova uginu.

Dinja - pravilnom rezidbom do krupnih plodova

Za većinu uzročnika plamenjače, vlažno i prohladno vrijeme je osnovni uvjet za širenje bolesti, što nije slučaj s plamenjačom dinje. Plamenjača dinje ostvaruje zarazu biljaka na temperaturama od 8 do 30° C, s optimumom od 15 do 25° C. Za pojavu zaraze dovoljna su svega dva sata, kada je relativna vlažnost zraka 100% (prisutna kap vode) na temperaturi od 20 do 25°C.

Kako suzbiti uzročnike ove vrste plamenjače?

Protiv ove bolesti se moramo boriti preventivnim tretmanima. Treba omogućiti biljci nesmetani razvoj (bez plamenjače) i na taj način ostvariti šansu za što veći prinos. S obzirom da se radi o uzročniku plamenjače koji uglavnom ostvaruje zarazu preko stominih otvora s naličja lista, za uspješnu zaštitu biljaka neophodno je preventivno i kvalitetno pokrivanje svih dijelova biljaka efikasnim fungicidima.

Za suzbijanje uzročnika ove vrste plamenjače, postoje brojni preparati na bazi sljedećih aktivnih tvari, odnosno njihovih kombinacija: bakar, mankozeb, fosetil aluminij, azoksistrobin, cimoksanil metalaksil+mankozeb, cimoksanil+famoksadon i dr. Pri primjeni fungicida obavezno voditi računa o karenci.

Autor: Dorđe Glišić, Savjetodavna RS


Povezana biljna vrsta

Dinja

Dinja

Sinonim: dina, melon, pipun, pekun, pepun, milum | Engleski naziv: Melon | Latinski naziv: Cucumis melo L.

Dinja je jednogodišnja biljka koja se ubraja u porodicu Cucurbitaceae te bi se stoga trebala smatrati povrćem. Međutim, mnogi smatraju da je dinja voće. Cvate na početku ljeta, a... Više [+]

Tagovi

Dinja Plamenjača Suzbijanje bolesti

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]