Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Darko Matučec
  • 20.06.2015. 11:00

Kako se pukovnik našao u kupinama?

Lani su Matučci ubrali 3.500 kilograma kupine. Od toga su proizveli 1.700 litara kupinovog vina. Bave se pretežito proizvodnjom vina. Manje količine prodaju kao svježi plod i dio se preradi u džemove. Tržišta ima, kupci vole kupinu zbog njenog pozitivnog djelovanja na ljudsko zdravlje.

  • 628
  • 66
  • 0

"Nisu to mirovine o kojima se govori na televiziji. Treba raditi za prehraniti obitelj i školovati dva studenta. Tu je i treći sin", iskren je odgovor Darka Matučeca iz Varaždina, veterena Domovinskog rata i umirovljenog pukovnika Hrvatske vojske, kako se našao u proizvodnji kupina i kupinovog vina.

U medijima se najčešće priča o basnoslovnim mirovinama pa je sve većem dijelu javnosti najlakše zamisliti sliku veterana rata kako danas vozi Mercedes, pije kavu i pivu u kafićima i ispunjava listiće u kladionice.

Motiku u ruke!

Kad ono, istina je sasvim drugačija. Oni koji su nekada imali hrabrosti uzeti pušku, danas imaju hrabrosti zasukati rukave i uzeti motiku u ruku da zarade novac za svoju obitelj. Za njih je to pitanje časti. Oni rade i bore se da žive dostojanstveno, od svog truda. Nisu jeftini i niski kalkulanti koji provode vrijeme na wc školjci s kalkulatorom u ruci gledajuća kako što više uzeti od države kroz programe socijalne pomoći.

Kupinovo vino OPG Matučec okotilo se zlatom na Vinskoj rapsodiji 2014. godine, XV. Županijskoj izložbi vina Varaždinske županije. Svoju zlatnu kvalitetu potvrdilo je i na testu kupaca na nedavno održanom Biogradskom stolu. U Biogradu je na 1.200 metara četvornih izloženo najbolje od hrvatskog domaćeg zelenog i plavog. OPG Matučec broji šest članova, Darko, supruga i troje djece te Darkova majka.

Odluka pala na kupinu

"Vukla me želja da radim u prirodi. Ljudi oko mene sadili su jabuke, orahe, a ja sam se čitajući časopise odlučio na kupinu. Nakon prve prerade vina, pokazalo se da je ono dobro i krenuli smo dalje. Danas imamo posađeno 1.300 komada kupine posađeno na površini od pola hektara. Teren na kojem su posađene je dobar, brdovit je, ima nagib koji odgovara kupini i u blizini se nalazi potok", opisuje svoje imanje Darko Matučec.

Lani su Matučci ubrali 3.500 kilograma kupine. Od toga su proizveli 1.700 litara kupinovog vina. Bave se pretežito proizvodnjom vina. Manje količine prodaju kao svježi plod i dio se preradi u džemove. Tržišta ima, kupci vole kupinu zbog njenog pozitivnog djelovanja na ljudsko zdravlje. Puna je željeza pa je cijenjena kod osoba koje pate od anemije, ima dosta minerala, regulira tlak i probavu.

Sam si postavljaš ciljeve

Darko Matučec uživa u svom novom poslu. Kaže da je to nešto sasvim drugačije nego život u vojsci u kojoj je proveo dvanaest godina.

"Ovo je bolji život. Sam određuješ koliko i kada radiš, poslove koje treba obaviti i sam sebi postavljaš ciljeve. Zadovoljan sam s onim što sam postigao, osobito kvalitetom vina. Ova površina je meni dovoljna, a sada je na sinovima da donesu odluku hoće li se širiti ili ne," završava Matučec.


Povezana biljna vrsta

Kupina

Kupina

Sinonim: - | Engleski naziv: Blackberry | Latinski naziv: Rubus fructicosus L.

Kupina je biljka penjačica iz porodice ruža (Rosaceae) te naraste od 50-300 cm. Stabljika joj je, manje-više bodljikava zavisno od sorte te mjestimično odrvenjela. Bodlje služe za... Više [+]

Tagovi

OPG Matučec Kupina Kupinovo vino


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/