Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orah
  • 28.12.2022. 13:30

Kako pripremiti tlo za podizanje nasada oraha?

Osnovnu gnojidbu treba izvoditi tako što se polovica planirane količine gnojiva prije rigolanja zaore na 20 cm, a druga rasipa u trenutku rigolanja.

Foto: Jelena Lukić
  • 1.635
  • 141
  • 1

Za normalan rast i razvoj oraha, kako napominje stručni savjetnik Teodor Prvulović, zemljište treba sadržavati u 100 g zrakosuhoj masi tla 2,5 do tri posto humusa, 25-30 mg lako usvojivog kalija, osam do 10 mg lako usvojivog fosfora, do pet posto kalcij-karbonata (CaCO3), šest do osam miligrama lako usvojivog željeza, osam do 12 miligrama lako usvojivog magnezija.

Orah može uspijevati na tlima različite pH vrijednosti (4,9-9,0), ali mu najviše odgovaraju neutralna čiji je pH 6,5-7,5.

"Za popravljanje kiselosti jednog stupnja pH vrijednosti zemljišta, potrebno je rasipati oko jedne tone po hektaru kalcij karbonata (CaCO3), vapnenca, ili oko dvije tone po hektaru kalcij oksida (CaO), odnosno živog ili pečenog vapna", kaže Prvulović.

Kako povećati sadržaj fosfora i kalija?

Da bi se razina lakopristupačnog fosfora (P2O5) povećala za jedan miligram na 100 grama zrakosuhe zemlje, stručnjak za voćarstvo kaže da je na dubini od nula do 40 cm zemljišta, potrebno 60 kg/ha P205. To odgovara količini od 350 kg/ha Thomasovog brašna ili superfosfata. Smatra se da se tijekom jedne godine može unijeti odgovarajuća količina fosfornog meliorativnog gnojiva da bi se količina P205 u zemljištu povećala za dva do četiri miligrama na 100 grama zrakosuhe mase tla.

"Sadržaj fosfora i kalija u zemljištu može se povećati unošenjem lako topivih fosfornih i kalijevih gnojiva, kao što su superfosfat, Thomas fosfat, MAP, kalijeva sol, kalij klorid i slično. Nivo lako pristupačnog fosfora i kalija povećava se za jedan miligram na 100 grama zrakosuhe mase tla zaoravanjem 60 do 70 kg/ha aktivne tvari čistog fosfora i kalija, na dubinu od 40-50 centimetara", kaže savjetodavac i dodaje da se potrebne količine kalija i fosfora mogu unijeti i preko kompleksnih mineralnih gnojiva kao što je NPK 0:15:30, a u količinama na osnovu rezultata kemijske analize tla.

Na slabo opskrbljenim zemljištima unosi se od 600 do 700 kg/ha, a na srednje od 300 do 400 kg/ha ovog ili gnojiva slične formulacije. Uspješno se mogu koristiti i kalijevi spojevi (kalij-sulfat, kalij-karbonat, kalij-hlorid, patent-kali) i fosforna (superfosfat, Thomasovo brašno, trostruki superfosfat, a u zadnje vrijeme i MAP - mono amonij fosfat (NP 12:52).

Kako izvesti osnovnu gnojidbu?

Osnovnu gnojidbu tla (fertilizaciju), kako ovaj stručnjak kaže, treba izvoditi tako što se polovica planirane količine gnojiva prije rigolanja zaore na 20 cm, a druga rasipa u trenutku rigolanja.

"Agromeliorativnom gnojidbom treba poboljšati plodnost tako da ono u sloju od 45 do 50 centimetara sadrži oko 2,5 do tri posto humusa; 1,5 do tri posto kalija (K2O); 0,12-0,13 posto fosfora (P2O5); 1,1-1,25 posto magnezija (MgO) i potrebne količine mikro elemenata", kaže Prvulović.


Tagovi

Proizvodnja oraha Teodor Prvulović PH zemljišta Fosfor Gnojidba


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]