• Zimska rezidba
  • 13.03.2015. 19:20

Kako pravilno orezati voćku?

Zimska rezidba se obavlja u vrijeme mirovanja vegetacije. Može se provoditi od jeseni do proljeća, neposredno pred bubrenje pupova. U praksi se najčešće obavlja u rano proljeće kada prođu jake zimske hladnoće jer su voćke nakon rezidbe jako osjetljive na smrzavanje.

  • 16.340
  • 515
  • 1

Rezidba je osnovni pomotehnički zahvat. Voćke u intenzivnim nasadima je potrebno orezivati iz više razloga. Prvi je postizanje pravilnog omjera između vegetativnih i rodnih (generativnih) pupova kako bi se uspostavila ravnoteža između rasta i rodnosti. Osim toga, regulira se ravnoteža između podzemnog i nadzemnog dijela.

Zimsku rezidbu treba obavljati redovito svake godine jer najpovoljnije djeluje na porast i razvitak mladica i površine lista.

One voćke koje se redovito orezuju bolje rode i tvore dovoljno rodnih pupova iz kojih će se sljedeće vegetacijske sezone razviti cvjetovi. Orezane voćke imaju prozračnu i dobro osvijetljenu krošnju, što povoljno utječe na kakvoću plodova i zdravstveno stanje voćke, dok se u zgusnutim i zasjenjenim krošnjama dugo zadržava vlaga nakon kiše pa su takve voćke sklonije bolestima. Orezane krošnje se zbog obilja svjetla i prozračnosti brže suše i rjeđe dolazi do infekcija.

Pravo je vrijeme za orezivanje voćaka, a evo i kako to pravilno učiniti.


Tagovi

Zimska rezidba Voćnjak Rodnost Pupovi Kakvoća plodova Mirovanje vegetacije Bubrenje pupova Zimske hladnoće Porast


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: [email protected] web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

o drugoj fazi :-)