Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Breskva i nektarina
  • 10.02.2019. 10:30

Kako pravilno obaviti zimsku rezidbu breskve i nektarine?

Stručnjaci za voćarstvo naglašavaju da pri rezidbi breskve i nektarine treba voditi računa i o tome da se svake godine dobije dovoljno jednogodišnjih grana, najbolje mješovitih, za zamjenu prošlogodišnjih koje uklanjamo.

Foto: Bigstock/ ueuaphoto
  • 9.339
  • 159
  • 0

Komercijalna proizvodnja breskve i nektarine je u današnje vrijeme nezamisliva bez redovne rezidbe voćaka. Glavni ciljevi rezidbe su održavanje redovne rodnosti, dobre kvalitete plodova i dugog perioda racionalne eksploatacije nasada. Prema riječima stručnjaka za voćarstvo, intenzitet rezidbe breskve je puno jači nego kod bilo koje druge voćne vrste i to zbog osjetljivosti na zasjenjivanje i na samo izduživanje provodnika hrane iz korijena u list i obrnuto.

Diplomirani inženjer poljoprivrede Boban Marković objašnjava da je za breskvu karakteristično da ona među svim voćnim vrstama najranije počinje rađati. Razlog je taj što breskva tijekom jedne vegetacije može formirati rodno drvo. Zbog toga se u prvim godinama njenog života rezidbom istovremeno mora formirati željeni uzgojni oblik i regulirati rodnost.

Način i intenzitet rezidbe treba pratiti opće stanje voćaka

Marković napominje da ako postoje normalni klimatski uvjeti breskva svake godine obilno cvjeta i zameće veliki broj plodova. Zato je glavni cilj rezidbe da se svake godine osigura dovoljan broj jednogodišnjih grana (novog rodnog drveta) da bi se zamijenile stare koje rezidbom potpuno uklanjamo. Ovisno od mjesta na kojem se formira i od uvjeta u vegetaciji, jednogodišnje drvo kod breskve (mješovite rodne grane, tipične rodne grane, majske kitice i vodopije) se znatno razlikuje, pa se s njim i različito postupa u rezidbi. Način i intenzitet rezidbe treba pratiti opće stanje voćaka, sustav uzgoja i sortne osobine.

Formiranje uzgojnog oblika kotlaste krošnje bajama

Međutim, pri rezidbi treba voditi računa i o tome da se svake godine dobije dovoljno jednogodišnjih grana, najbolje mješovitih, za zamjenu prošlogodišnjih koje uklanjamo. Također, treba obratiti pažnju na to da se omogući dobra osvijetljenost krune, posebice onih ostavljenih rodnih grana. Pravilno izvedena rezidba treba dovesti do toga da jednogodišnji prirast novih mješovitih rodnih grana bude 40-50 centimetara.

Rezidba kruške: Tko reže griješi, a tko ne reže - griješi još više

Svako odstupanje ukazuje na neki poremećaj uglavnom zbog agrotehničkih mjera, tako da kod iscrpljenih stabala rezidba mora biti rigoroznija. To podrazumijeva jače ili slabije skraćivanje skeletnih grana kako bi se pojačala vegetativna aktivnost u narednoj vegetaciji. To naravno mora pratiti pojačana ishrana i rigoroznije prorjeđivanje plodova.

Ukloniti sve suvišne, nerodne i prekobrojne grane

Prilikom obavljanja rezidbe se mora voditi računa o tome da se dobije optimalna osvijetljenost krune, naročito kod kotlastog uzgojnog oblika. To se postiže eliminacijom svog suvišnog, nerodnog i prekobrojnog rodnog drveta, izolacijom skeletnih grana i nepreklapanjem ostavljenih rodnih grana gdje bi došlo do zasjenjivanja. Dakle, sve ono što bi prouzrokovalo zasjenjivanje i beskorisno trošilo rezervne tvari ometajući pravilnu ishranu plodova i razvoj novih jednogodišnjih grana treba ukloniti do osnove.

Kako pravilno obaviti rezidbu lijeske?

Na mjestima gdje smo deficitarni s mješovitim rodnim granama i gdje je nastalo ogoljavanje, neke od tih grana treba prikratiti na 2-3 okaca iz kojih dobivamo nove kvalitetne rodne grane u narednoj vegetaciji.


Tagovi

Rezidba breskve Rezidba nektarine Rezidba Rodnost Kvaliteta plodova


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.