Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Piramidalna krošnja
  • 20.10.2019. 12:00

Kako podmladiti staru krušku rezidbom?

Različiti faktori mogu dovesti do nerodnosti stabla krušaka, ali uvijek je potrebno imati saznanja o starosti stabala koja se orezuju kako bi znali što savjetovati vlasniku voćnjaka.

Foto: Depositphotos/NataliiaMelnyc
  • 3.249
  • 224
  • 0

Kruška pripada skupini jabučastog voća. Kao većina drugih drvenastih vrsta, zimska rezidba se obavlja tijekom cijele zime (okvirno od studenog do ožujka u našim klimatskim uvjetima). Poželjna je ljetna rezidba zbog prirodne karakteristike da formira puno vodopija, a posebice iz mjesta gdje je napravljen rez u zimskoj rezidbi.

Dobro podnosi rezidbu, što omogućuje mnogobrojne oblike i što je vrlo praktično za vrste koje ističu osobinu nižeg rasta. Kao i kod drugih voćnih vrsta, redovna rezidba potiče redovno stvaranje plodova.

Većina voćnih vrsta nosi se s problemom nerodnosti ili s pojavom alternativnog prorođavanja. Tome doprinosi niz faktora, a najčešće izuzetak rezidbe ili pogrešna rezidba. Često čujemo od strane orezivača ili agronoma kako je određeno stablo potrebno "podmladiti". Neke voćne vrste mogu se specifičnim potezima rezidbe "podmladiti" i tako stablu ponovo omogućiti redovno cvjetanje i pripadajuću rodnost sa zadovoljavajućom kvalitetom plodova.

Stablo kruške koje nije dugo održavano ima smanjenu proizvodnju plodova. Uglavnom raste proizvoljno bez nekog sklada, a snažne grane nadmašuju sve ostale. Stabla kruške je potrebno u ovom slučaju podmladiti određenim pothvatima u zimskoj rezidbi.

Pothvati u podmlađivanju starog stabla kruške

Prije svega, na prostorno oblikovanoj krošnji kruške, treba prikratiti skeletne grane do polovice njihove ukupne dužine. Rez mora biti "oštar" i pod kutom od 45 stupnjeva. To omogućava lakše "izbijanje" mladica koje ćemo koristi u funkciji novog rodnog drveta. Rez je poželjno obaviti iz jednog zahvata, a škare kojima se reže moraju biti oštre. Poželjne su škare koje sa suprotne strane od oštrice imaju metalni umetak koji "dočekuje" oštricu. Na ovaj način rezanjem ne dolazi do nepoželjnog narušavanja tkiva dijela krošnji koji je formiranjem reza ostao na stablu. Kod ovakve nepoželjne pojave dolazi do oboljenja i odumiranja tih tkiva što onemogućuje obrazovanje novih mladica.

Dalje, treba odstraniti sve one grane koje su loše smještene, koje se križaju ili koje su suhe i vidljivo oboljele ili "propale". Pri tome se treba truditi da se zadrži piramidalan oblik koji je tipičan za krušku (vitko vreteno...).

Sljedeće sezone zimske rezidbe oštrim malim voćarskim škarama potrebno je selekcionirati nove grančice da bi na taj način formirali novu krošnju i nove ljetoraste lagano pretvarali u rodne grančice i da bi stablu dali uravnotežen oblik. Na vretenastom obliku, zadržavajući taj oblik, grane treba rezati srazmjerno nivou na kojem su pozicionirane na stablu. To znači da se najniže grane režu vrlo malo, one u sredini dosta više, a one na vrhu najviše. To se radi jer je potrebno ostvariti piramidalnu krošnju, koja, kako poznajemo iz osnova pomotehnike voćarstva, omogućuje osunčanost krošnje, veći intenzitet fotosinteze te bolju folijarnu ishranu i zaštitu.

Tijekom ovakvog pothvata podmlađivanja stabla kruške, dobivamo puno rodnih grančica čije formiranje smo potpomogli našim pothvatima rezidbe. U tim krošnjama potrebno je odrezati izdužene kratke rodne grančice nakon mladog grananja, blizu sredine. Poslije treba odrezati tu mladu grančicu iznad sljedećeg pupoljka. Može se odrezati i na naboru jer će adventivni pupoljci stvoriti novu grančicu. To je potrebno odraditi na cijelom stablu.

Podmlađivanje rezidbom nije dovoljno

Često se agronomi kritiziraju od strane voćara ili hobista kojima rade usluge orezivanja voćnjaka. Iako se agronomi potrude odraditi sve kako treba, ne dobije se željeni efekt. Iz tog razloga, potrebno je naglasiti da pojavi nerodnosti stabla ili pojavi alternativnog prorođavanja doprinose i drugi faktori.

Poznata nam je kompleksnost agrokemije ili ishrane biljaka. Pedogenezom tla događaju se razni kemijski procesi u tlu i određeni elementi se različito ponašaju u različitim tipovima tla, pod različitom vrijednošću pH reakcije i slično. Svako 3-4 godine potrebno je odraditi analizu zemljišta u voćnjaku da se vidi "krvna slika" zemljišta te da vidimo je li potrebno unositi neka gnojiva s različitim formulacijama u tlo.

Također, nepravilna zaštita biljaka i neredovna kontrola štetnika i patogena mogu uzrokovati nerodnost kruške.

Uzgajamo li neke sorte krušaka u klimatskim uvjetima koji joj ne pogoduju, to može dovesti do nerodnosti ili do pojave alternativnog plodonošenja.

Različiti faktori mogu dovesti do nerodnosti stabla krušaka, ali uvijek je potrebno imati saznanja o starosti stabala koja se orezuju kako bi znali što savjetovati vlasniku voćnjaka. Ako je riječ o vlasnicima voćnjaka ili o hobistima koji imaju par stabala u svom vrtu, ovi savjeti bi bili dovoljni da oni uspješno obave podmlađivanje svojih stabala krušaka.


Povezana biljna vrsta

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom da postoji oko tisuću sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, okusu kao i dužini... Više [+]

Tagovi

Kruška Orezivanje Rezidba


Autor

Bekir Dolić

Više [+]

Diplomirani inženjer opće poljoprivrede, radi na terenu, zaljubljenik u voćarstvo i hortikulturu. Zanima se za autohtonu genetiku svih biljnih vrsta.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U sataraš ne ide ništa osim luka, paprike i rajčice?

Sataraš, bećarac, bećar paprikaš svoje porijeklo vuče iz Mađarske (mađ. szataras), a slična jela se mogu naći širom srednje i južne Europe, kao što je primjerice, francus...

Više [+]