Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćarstvo
  • 03.02.2018. 14:00

Kako njegovati stari voćnjak?

Na deblima i osnovnim granama stabala u starijim voćnjacima često se događa da površinski slojevi kore pucaju i odumiru, a u njima se nastanjuje različiti štetnici. Zato u jesen ili rano proljeće pregledati voćnjak i ukloniti oštećenu koru ili grane, a evo i kako da to učinite.

Foto: Pixabay/MegLearner
  • 3.199
  • 199
  • 0

Na deblima i osnovnim granama stabala u starijim voćnjacima često se događa da površinski slojevi kore pucaju i odumiru, a u njima se nastanjuje različiti štetnici. Na površinskom sloju drveća hvataju se mahovina i lišajevi, rastu gljive, gusjenice prave gnijezda, tako da je za opstanak voćaka iznimno važno da se oštećeni površinski sloj kore ukloni.

Oštećenu koru odstraniti i spaliti

Takvu koru svake godine treba odstraniti specijalnim strugačima ili čeličnim četkama i spaliti. Kora se mora oprezno ukloniti, da ne bi bilo povrijeđeno tkivo drveta, odnosno da se na njemu ne naprave rane, savjetuje inženjerka Snežana Dragićević-Filipović. Kada se zaražena kora ukloni, odmah je treba pokupiti, iznijeti iz voćnjaka i spaliti. Na taj se način uništavaju štetnici i njihova jaja. Ta se mjera provodi u jesen ili rano proljeće.

Izdanke koji rastu iz korijena obavezno sasjeći

Ako vlasnici voćnjaka na starim stablima primjete duplje (šupljine) ili ako se kora počela ljuštiti, stabla treba prvo dobro očistiti, pa potom dezinficirati i premazati kalemarskim voskom. Često se događa da iz korijena oko debla rastu izdanci koji iscrpljuju voćku. Na njima se također mogu pojaviti štetnici poput krvave i lisne uši. Zato te izdanke treba otkopati i sasjeći. Važno je napomenuti da posao treba napraviti tako da ne ostanu batrljci, jer će iz njih izdanci izbijati još gušće i više.

Paranje kore korisna i efikasna mjera

Ako su stabla previše bujna tada se primjenjuje uzdužno paranje kore na deblima i skeletnim granama. Paranje se obavlja tako što se vrhom voćarskog noža oprezno zasječe kora debla odozdo naviše, pri čemu se pazi da se ne povrijedi drveni dio debla. Važno je naglasiti da se paranje radi u proljeće dok ne krenu sokovi. Ako postoji opasnost od zimskih mrazeva, obavlja se koso paranje. Paranje ili uzdužno rovašenje se pokazalo kao dobra mjera njege stabala, naročito u sprječavanju debljanja tkiva ispod njega. Ako na voćkama postoje mehaničke povrede, njih je neophodno prvo očistiti i dezinficirati, a zatim premazati kalemarskim voskom.

Foto: Pixabay/MegLearner


Tagovi

Voćnjak Stari voćnjak Njega


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.