Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćni nasad
  • 11.01.2024. 10:30

Kako napraviti plan za podizanje voćnjaka?

Radi dobrog iskorištavanja mehanizacije poželjno je da proizvodna parcela bude pravokutnog oblika, s odnosom širine i dužine 1:3 do 1:5. Svaka treba biti povezana s ekonomskim dvorištem, glavnom ili sporednom putnom mrežom.

Foto: Depositphotos/Photozirka
  • 747
  • 51
  • 0

Površine na kojima se planira voćarska proizvodnja treba prostorno organizirati tako da osiguravaju optimalno obavljanje svih poslova tijekom procesa proizvodnje. Da bi se u tom pogledu napravila uspješna organizacija raspoloživog prostora, dala mu se odgovarajuća namjena potrebno je raspolagati odgovarajućom kartom u omjeru 1:500 ili 1:1000.

Veličina nasada

Veličina parcele ovisi od stupnja intenzivnosti proizvodnje. U intenzivnoj proizvodnji ne bi trebala biti veća od dva hektara. Na zemljištima pod nagibom, s izlomljenim reljefom, nisu poželjne parcele veće od pet hektara.

Projektiranje i podizanje voćnjaka - od prvog do posljednjeg koraka

Radi dobrog iskorištavanja mehanizacije poželjno je da proizvodna parcela bude pravkutnog oblika, s odnosom širine i dužine 1:3 do 1:5. Svaka treba biti povezana s ekonomskim dvorištem, glavnom ili sporednom putnom mrežom.

Putevi

Putna mreža obuhvaća poprečne i uzdužne puteve. Širina poprečnih puteva koji služe za okretanje traktora s priključnim strojevima pri izlasku iz jednog u drugi red, ne treba biti manja od osam metara. Širina uzdužnih puteva koji se pružaju paralelno s redovima voćaka ne treba biti manja od šest metara.

Mrežu puteva upotpunjuje put po obodu, vanjskom rubu nasada koji treba također biti širok osam metara. Opisana putna mreža je prisutna u planu voćnjaka koji se sastoje od više parcela na velikim zemljišnim kompleksima. U malim voćnjacima koji obično imaju samo jednu parcelu, nema unutarnjih puteva, a širina obodnih može biti znatno manja (šest metara) i ovisi od mehanizacije. Ukoliko ima sporedne putne mreže, meki putevi su širine četiri do pet metara.

Dužina parcele, a time i redova voćaka, ne bi trebala prelaziti 200 m, a širina do 250 m.

Zašto ekonomsko dvorište u sredini?

Poželjno je da ekonomsko dvorište ima centralni položaj, koji mu omogućava najkraću komunikaciju sa svim parcelama. Ono, istovremeno, mora biti povezano s glavnim tvrdim putevima i s glavnom prometnicom preko koje se povezuju s tržištem.

U sklopu organizacije područja treba planirati vjetrozaštitne pojaseve, spremnik za vodu, sanitarne čvorove i slično. Spremnici za vodu planiraju se tako da svojim kapacitetom zadovoljavaju potrebe u vodi za pripremu otopina zaštitnih sredstava protiv uzročnika bolesti i štetnika te za kemijsko suzbijanje korova. Njihov broj će ovisiti o veličini objekta, a treba ih smjestiti tako da se lako dopunjuju vodom i bez većeg transporta opslužuju svaku parcelu.

Pored stacioniranih sanitarnih čvorova u sklopu ekonomskog dvorišta, poželjno je planirati i prostor za izgradnju poljskih WC-a sa septičkim jamama. Njih treba tako rasporediti da mogu zadovoljiti potrebe u vrijeme najvećeg angažiranja radne snage. Ovaj problem se može riješiti i mobilnim toaletima koji se transporiraju od mjesta do mjesta, ovisno od poslova.


Tagovi

Veličina parcele Putna mreža Dužina i širina parcele Ekonomsko dvorište Vjetrozaštitni pojasevi Karta plana nasada Spremnik za vodu Sanitarni čvorovi Podizanje nasada Voćnjak


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijaliziran za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrćarstvo i fitomedicinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.