Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Syngenta
  • 15.03.2017. 15:00

Kako i kada zaštititi voćke od monilije?

Monilia vrste napadaju mnoge voćne vrste, a posebno su opasne na višnji, breskvi, jabuci, marelici, šljivi i trešnji. Na osjetljivim voćnim vrstama i sortama prskanje treba obaviti pred početak cvatnje.

Foto: CharlyBLR/bigstockphoto.com
  • 8.335
  • 131
  • 0

Monilia vrste (M. laxa, M. fructigena i M. fructicola) napadaju mnoge voćne vrste, a posebno su opasne na višnji, breskvi, jabuci, marelici, šljivi i trešnji.

Gljive ovih vrsta najčešće prezime u oštećenim granama i zaraženim mumificiranim plodovima koji ostanu u krošnji ili ispod nje. Za razvoj monilije potrebno je kišno i vlažno vrijeme, te vjetar i insekti za njeno širenje.

Prvo napadaju cvjetove i rodne grančice, a pred berbu i nakon berbe plodove. Sa zaraženih plodova koji ostaju na stablu bolest prelazi u drvo. Napadnute grane se suše uz pojavu smolotočine što je karakterističan simptom. Kroz nekoliko vegetacija zbog napada monilije može doći do sušenja stabla.

Prskati pred početak cvatnje

Na osjetljivim voćnim vrstama i sortama prskanje treba obaviti pred početak cvatnje, a u izuzetno kišnim godinama preporuča se još jedan tretman na kraju cvatnje. Za prva prskanja tvrtka Syngenta preporuča Chorus 50 WG u dozi 40-50 g u 100 litara. Chorus svojim sistemičnim kretanjem sigurno štiti voćke i na temperaturama ispod 10 stupnjeva Celzijusa, kada drugi fungicidi to ne mogu. Ta osobina je vrlo bitna jer su u vrijeme cvatnje česta zahladnjenja.

Monilija na voćkama

Pred berbu najbolji izbor za zaštitu od truleži ploda uključujući i Monilia vrste je fungicid Switch u dozi 80-100 g u 100 litara. Switch ima dozvolu u breskvi, šljivi, marelici i trešnji, ali i u drugim kulturama je nezamjenjiv.

Za jabuke i kruške preporučamo novi fungicid Geoxe u dozi od 45 g u 100 litara. Geoxe suzbija i druge važnije skladišne bolesti koje uzrokuju truljenje plodova u skladištu kao na primjer Colletotrichum spp., Penicillium spp., Stemphylium spp. i Botrytis spp. Za više informacija o pravilnoj uporabi navedenih preparata koristite uputstvo na proizvodu ili kontaktirajte Syngentine predstavnike prodaje.

Za više informacija o zaštiti voćaka, obratite se tvrtki Syngenta na jedan od niže navedenih kontakata.

Foto: CharlyBLR/bigstockphoto.com


Tagovi

Syngenta Zaštita Gljivice Monilija Fungicid Voćke Jabuke Kruške Breskve


Partner