Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje u voćarstvu
  • 21.01.2023. 09:00

Kako će se zahlađenje odraziti na uranjenu vegetaciju voćki?

Svako zadržavanje vode duže od tri dana može dovesti do propadanja stabala. Dobra vijest je da će snijeg umanjiti te efekte

Foto: Bojan Kecman
  • 1.194
  • 76
  • 0

Voćke su već krenule s vegetacijom, naročito koštičave vrste, zbog čega će hladnije vrijeme u narednim danima dobro doći svim vrstama i usporiti fiziološke procese u biljkama.

Dugotrajnim toplim periodom praćenim neuobičajeno visokim temperaturama najviše su bile pogođene koštičave voćne vrste na višim nadmorskim visinama i to zbog jačeg sunčevog zračenja i bolje osunčanosti.

Potrebno obaviti prskanje breskvi

Voćke, odnosno cvjetni i lisni pupoljci su trenutno u stanju u kojem inače budu krajem veljače. Zabilježeno je listanje i cvjetanje šljiva, kajsija i breskvi. I cvjetni pupovi jabuka, krušaka i trešanja također su krupniji i samo što se nisu počeli otvarati. Zbog toga su mnogi uzgajivači krušaka i jabuka prekinuli rezidbu jer se plaše ranijeg kretanja vegetacije.

Voćke su trenutno u stanju u kojem inače budu krajem veljače

Većina će s rezidbom krenuti od faze mišjih ušiju. Budući da breskva, kao koštičava voćka, među prvima kreće s vegetacijom, već sad je potrebno, odnosno, čim prođe ovaj hladan period, odraditi tretman bakrenim sredstvima protiv kovrčavosti listova breskve, Taphrina deformans. Izvjesno je da će ove godine doći do ranijeg pucanja vrhova pupoljaka na breskvama zbog čega je neophodna zaštita. Inače, ovaj tretman trebalo bi raditi od prve polovine veljače, ako su normalne vremenske prilike.

Opasne podzemne vode

Najnepovoljniji vremenski uvjeti za voćare su više temperature i velike količine padalina. Zato će hladnije vrijeme praćeno nižim temperaturama biti od velikog značaja za voćare jer će prekinuti vegetaciju i umiriti voćke. Snijeg je odličan izolator i također djeluje na kasnije kretanje vegetacije. U nižim područjima, naročito u blizini rijeka, gdje su se magla i niže temperature duže zadržavale, stanje pupova je bolje.

Zadržavanje vode na površini zemljišta može dovesti do asfiksije

Međutim, upravo u tim područjima, visoka razina podzemnih voda, uslijed obilnih padalina, dovela je do zadržavanja vode na površini zemljišta zbog čega može doći do asfiksije, odnosno, gušenja korijena voćaka. Ovome su naročito izložene mlađe voćke koje imaju plitak i nerazvijen korijen.

Svako zadržavanje vode duže od tri dana može dovesti do propadanja stabala. Dobra vijest je da će najavljeni snijeg, ako ostane duže na površini, umanjiti efekte zadržavanja vode, a naročito će biti dobro ako uslijede niske temperature zbog kojih će doći do smrzavanja zemljišta i snježnog pokrivača.


Fotoprilog


Tagovi

Vegetacija Asfiksija korijena Podzemne vode Lisni pupoljci Cvjetni pupoljci Kovrčavost listova breskve


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kmečki Glas iz susjedne Slovenije prošle je godine obilježio 80 godina rada na informiranju poljoprivrednika. Ova vodeća agrarna redakcija z Dežele danas zapošljava 24 medijska djelatnika te uz tjednik i portal ima bogatu izdavačku djelatno... Više [+]