Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voće pod snijegom
  • 01.05.2019. 16:30

Kako će se niske temperature (pa i snijeg) odraziti na voćke?

Budući da se najavljuju niske temperature i za predstojeći vikend bilo bi dobro da voćari u četvrtak ili petak obave tretiranje voćaka aminokiselinama.

Foto: Depositphotos/triocean2011
  • 4.493
  • 207
  • 0

Snijeg krajem travnja u određenim dijelovima naše zemlje nije (ne)uobičajen. Ipak, nakon što smo se svi naviknuli na više, čak natprosječno visoke temperature u pojedinim dijelovima zemlje, nimalo nam nije sjelo to što je prekjučer počeo, a jučer nastavio - padati snijeg.

Tlo je napokon vlažno, ali opasnost od pojave mraza još nije prošla

Neće se ovaj snijeg dugo zadržati, to se zna. No, kako će se odraziti na voćke, pojasnio nam je naš autor i voćar, Bojan Kecman

Najveća opasnost je mogući mraz

"Plodovi voćaka, naročito šljiva, još su osjetljivi na niske temperature. Ako na plod padne snijeg koji nije težak i koji ne lomi grane, to i nije toliko loše jer se stvara izolacija na plodu koji je zaštićen od niskih temperatura. Problem može nastati poslije topljenja snijega ako dođe do razvedravanja, a temperature ostanu niske. Na temperaturi od -1 stupanj koja bi trajala dva do tri sata, šljiva će pretrpjeti oštećenja. Ako u tom slučaju meso ploda posmeđi, nema mu spasa", slikovito objašnjava Kecman dodajući da su kruške i jabuke u ovoj fazi ploda neposredno poslije cvjetanja nešto otpornije na niske temperature u odnosu na šljivu, ali im, kako Kemcan tvrdi, generalno smetaju niske temperature, naročito kruškama. 

"Budući da se najavljuju niske temperature i za predstojeći vikend, bilo bi dobro da voćari u četvrtak ili petak obave tretiranje voćaka aminokiselinama, odnosno, da uz sredstva za zaštitu od č krastavosti dodaju i aminokiseline kako bi voćke lakše izdržale predstojeći period i bile manje izložene stresu", savjet je ovog iskusnog voćara. 

Pčele smanjuju aktivnost 

Drugi naš autor i mladi agronom, Bekir Dolić osvrnuo se i na aktivnost pčela te zelenu rezidbu. 

"Pčele, koje su ključne za oplodnju voćaka prenošenjem peludi, smanjuju svoju aktivnost, a pri nižim temperaturama, ispod 12°C, uopće i ne lete. Dugo i obilnije razdoblje snijega u proljeće ometa provođenje zelene rezidbe. Visoka vlaga pogoduje razvoju različitih bolesti. Većina voćnih vrsta je iscvjetala pa se snijeg može nepovoljno odraziti i na tek formirane plodove u prelazu iz faze kraja cvatnje u fazu formiranja plodova. Neke od kultura su još u jeku cvjetanja pa po njihovo plodonošenje ovo može biti izrazito negativno.

Mjere zaštite se zbog vlage ne mogu pravovremeno provesti. Dugo vlažno vrijeme će se odraziti i na količinu i kakvoću ploda. Faza formiranja plodova je jedna od najosjetljivijih fenofaza razvoja voćaka", podsjeća Dolić zaključivši kako su cvjetovi i plodovi iz nižih dijelova krošnje najizloženiji nižim temperatrama te da najmanje štete bude u periferiji krošnje.


Tagovi

Snijeg Voće Niske temperature Uzgoj šljive Uzgoj jabuke Uzgoj kruške Bojan Kecman Bekir Dolić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.