Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 30.04.2019. 16:30

Tlo je napokon vlažno, ali opasnost od pojave mraza još nije prošla

Tuča na Hvaru i snijeg na Zavižanu baš i nisu uobičajena pojava za ovo doba godine, navodi poznati agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić. Kakvo nas vrijeme očekuje ovaj tjedan? Pročitajte.

Foto: Vedran Stapić
  • 2.663
  • 197
  • 0

Veseli nas da je konačno tlo ne samo na zapadu nego i na istoku Hrvatske umjereno, a uzduž Jadrana te u gorju vrlo vlažno. Ukupno je tijekom proteklih sedam dana izmjereno na istoku Hrvatske 19 do 33 mm, zapadu 2 do 21 mm, uzduž Jadrana 8 do 38 mm, a u gorju 44 do 46 mm oborine. Pojave slabog mraza bilo je tek ponegdje samo na zapadu i u gorju. Tijekom ranih jutarnjih sati temperatura zraka spustila se primjerice u Gospiću na -1℃, a u Varaždinu na -2℃. Šteta vjerujemo da nema.

Čini nam se kao da je rast i razvoj poljoprivrednih kultura proteklih dana usporen. To je istina, jer je i akumulacija topline u cijeloj Hrvatskoj bila ispod prosjeka, odnosno temperature zraka u prosjeku su bile niže od uobičajenih za ovo doba godine. Vrijeme je proteklih dana pokazalo i svoju ćud, pa je vrijedno istaknuti kako je proteklih dana zabilježeno padanje tuče u Starome gradu na otoku Hvaru, a to je stvarno neobična pojava za ovo doba godine na našim otocima. No, i padanje snijega na Zavižanu, a čija je visina danas 50 cm nije nimalo uobičajeno za kraj travnja.

Vjerojatnost za pojavu mraza postoji, kako ublažiti štete?

Vjerujemo kako će poljodjelci do četvrtka uživati u vremenu, trudeći se da planirane radove obave na vrijeme. Naime, temperatura zraka će do četvrtka rasti, bit će ugodno toplo. No, u petak slijedi pad temperature zraka, odnosno očekujemo zahladnjenje. Na kopnu će u četvrtak temperatura zraka narasti do 22 ℃. U nedjelju nam neće biti nimalo ugodno na otvorenom, jer očekujemo dnevnu temperaturu zraka od samo 10℃. Jutro u nedjelju ponegdje može biti i hladno.

Uzduž Jadrana u četvrtak će dnevna temperatura narasti do 21℃, a u nedjelju se spustiti na 17℃. Tijekom ranih jutarnjih sati u nedjelju očekujemo da će se temperatura spustiti na samo 10℃.

Promjenljivo i nestabilno vrijeme na cijelom prostoru Hrvatske, zadržat će se sve do kraja tjedna. Česti lokalni, a ponegdje i obilni pljuskovi popraćeni grmljavinom od četvrtka na kopnu, a petka i na moru prekidat će poljodjelske radove. Jaka i olujna bura na sjevernom Jadranu pravit će probleme u prometu. Kako će akumulacija topline do nedjelje biti ispod prosjeka, ne očekujemo intenzivan rast i razvoj poljoprivrednih kultura.  No, i rast korova bit će usporen, ali to ne znači da ih na vrijeme mehaničkim ili kemijskim putem ne uništavamo.  

I na kraju moramo istaknuti kako opasnost od pojave mraza još uvijek nije prošla. Ističemo kako danas na temelju prognostičkih modela najavljujemo vjerojatnost za pojavu mraza u nedjelju i ponedjeljak na prostoru Podravine, Međimurja, Hrvatskog zagorja, ali i cijele gorske Hrvatske. Mraza može biti i u Požegi. No, vjerojatnost njegove pojave u Vinkovcima, Đakovu, Osijeku i Slavonskome Brodu također postoji ali je vrlo mala. Savjetujemo da se u petak i subotu pažljivo sluša vremenska prognoza DHMZ – a, te da se u slučaju najave spuštanja temperature zraka ispod točke smrzavanja, pripremi zaštita od mogućih šteta.   


Tagovi

Agro prognoza Dražen Kaučić Vrijeme


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs