Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Širenje jabuke
  • 10.10.2015. 16:40

John Appleseed i legenda o jabuci

Chapman je preživljavao putujući teritorijem, održavajući svoje voćnjake i prodajući mlade voćke doseljenicima. Upravo njemu pripisuju se zasluge uvođenja ovog ploda u neke dijelove Sjedinjenih Država.

Foto: depositphotos.com
  • 773
  • 18
  • 0

Jabuka (Malus Pyrus) je najpopularnija i široko uzgajana voćka. Spada u porodicu Rosaceae i smatra se da je izvorno iz zapadne Azije i Male Azije, gdje su pronađene karbonizirane jabuke iz 6.500 prije nove ere. Jabuke se uzgajaju najmanje 3.000 godina i tisuće sorti danas rastu širom svijeta. Rimljani su jabuke predstavili Europi i širili znanje o njima na lokalne ljude.

Jabuka dolazi iz istočne Turske

Istočna Turska i Kavkaz čine središte raznolikosti roda Malus. Kroz stotine godina uzgoja, jabuka je dobila svojstva koja poznajemo danas. Aleksandar Veliki je jednu vrstu jabuke pronašao u Maloj Aziji oko 300. godine prije Krista i donio ih u Grčku. Jabuka je jedan plodova koje je Kolumbo prenio u Novi Svijet. Johnny Appleseed samostalno je odgovoran za širenje jabuke po američkom kontinentu na putu osvajanja Zapada, gdje se najbolje udomaćila. Danas se u SAD najviše jabuke proizvodi u Kaliforniji.

Kako je John Appleseed posijao sjeme jabuke?

Pučki junak po imenu Johnny Appleseed

John Chapman, propovjednik i rasadničar, je odgovoran za znatan utjecaj širenja uzgoja jabuka u Americi. U toku svog života, on je postao legendarni Johnny Appleseed zbog obujma rasadnika koje je zasadio i sjemena koje je podijelio. Jabuke su danas neodvojivo povezane s američkom kulturom. Danas su najveći izvoznici Francuska, Italija, Mađarska, Argentina, Čile, Južna Afrika i Sjedinjene Države. Johnny Appleseed stvarno je postojao, iako ne u potpunosti na način na koji je bio opisan.

Champan je rođen 26. rujna 1774. godine u mjestu Leominster, država Massachusetts. S vremenom se proslavio kao pučki junak, legenda o kojoj u brojnim školama uče američka djeca: jedan od prvih doseljenika na američki zapad koji je navodno hodao šumama država Ohio i Indiana s loncem na glavi i iz njega posvuda sijao sjemenke jabuke. U Americi ga štuju kao ranog doseljenika koji je postao preteča ekologa.

Kraj Američke revolucije otvorio je zapadno-američke teritorije država Ohio i Indiana doseljenicima. Odrastajući kao šegrt na voćnjaku jabuka u državi Massachusetts, mladi je Chapman tako ugledao poslovnu priliku. 1792. godine uputio se prema zapadu, putujući prvo kroz Pennsylvaniju i Ohio, i osnivajući pritom uzgajališta jabuka. Sa sve većim brojem ljudi koji su naseljavali nove zapadne teritorije, postepeno se razvilo i tržište za to voće, a posebno u svrhu spravljanja jabučnog cidera. Nakon osnivanja voćnjaka, nastavljao je put dalje, a li uvijek se vraćao nazad kako bi utvrdio vlasništvo nad zemljom. Prema povijesnim podaima, imao je oko 500 hektara zemlje u svom vlasništvu.

Prvi voćar poduzetnik proizvodio cider od jabuke?

Jabuka je za doseljenike postala voće od neprocjenjive vrijednosti. Jabuke je bilo lako uskladištiti: dobro bi se držale u podrumima, a mogle su se i sušiti ili spremiti u umak ili namaz od jabuka koji je isto bio dugog trajanja. Naravno, jabukovača je tada bila najpopularnije piće. A jabučni ocat bio je jako važan za kiseljenje vrtnog povrća.

Chapman je preživljavao putujući teritorijem, održavajući svoje voćnjake i prodajući mlade voćke doseljenicima. Upravo njemu pripisuju se zasluge uvođenja ovog ploda u neke dijelove Sjedinjenih Država. Većinu svog života Chapman je proveo sam, u prirodi, što je u njemu pobudilo ljubav prema životinjama, ali i američkim Indijancima koje bi susretao. Često je nailazio na Indijance. Volio ih je, ali i oni njega. S njima je razmjenjivao recepte za biljne lijekove. Oni su u njemu vidjeli neku vrst mistika, nekoga tko sam radi u šumi i sadi svoje sjemenke. Zbog toga su ga jako štovali. Bio je i vegetarijanac, a nije vjerovao u brak te je smatrao da će zbog toga biti nagrađen nakon smrti. Iako se lik Johna Chapmana, poslovnog stručnjaka razlikuje od legende o Johnnyu Appleseedu koji je sjeme sijao nasumično, za svoju dušu, pretpostavimo da je stvarnost negdje u sredini.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

John Appleseed Malus domestica John Chapman Voćnjak jabuka Joe Besecker Jabukovača Ekolog


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]