Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba maslina
  • 07.10.2023. 12:00

Jesu li masline spremne za berbu?

Zbog oštećenja koje na plodovima uzrokuje maslinina muha berba bi mogla i uraniti

Foto: Depositphotos/vinciber1
  • 13.264
  • 696
  • 1

Preporuka za maslinare na području kompletne Dalmacije glasi: praćena sorta oblica gdje god su plodovi krupni (veliki), što zbog manjeg uroda ili zbog većeg sadržaja vode u prvoj i drugoj fazi dozrijevanja - pripremite berbu.

Oni koji imaju veću količinu, neka počnu s berbom, ovisno o mogućnostima organizacije i broju berača.

Optimalan termin berbe sorte oblica za preradu u ulje, a usporedbom s rezultatima iz prošlih godina i intenziteta akumuliranja ulja u suhoj tvari, bila bi za 7-10 dana.

Također, napominjemo da je nemali broj analiziranih uzoraka ploda masline sorte oblica oštećeno ubodima maslinine muhe. Zbog čega su započeti brzi procesi oksidacije tj. tamnjenje i truljenje ploda. Takav razvoj na terenu, u nekim uzgojnim područjima, mogao bi biti faktor odluke za početak rane berbe.

U svim hrvatskim maslinarskim uzgojnim područjima većina sorti maslina još uvijek dozrijeva tj. stvara ulje i nije spremna za berbu.

U Tablici 3. koju možete naći u dokumentu ispod teksta za tekuću 2023. godinu maslinari trebaju pratiti dva osnovna parametra prinosa i kvalitete masline kojim će odlučiti kada je optimalan termin za berbu.To su ulje u suhoj tvari i težina ploda masline. Sve dok vrijednost ulja u suhoj tvari raste, znak je da maslina stvara ulje u biljnoj stanici, a pri tome ga i harmonizira (u okusima i mirisima). Dok se stvara ulje maslina nije za brati.

Za lakše snalaženje priložene su i Tablice 1, 2, 3,4 i 5 koje pokazuju prosječne optimalne termine berbe unazad pet godina, a za naše najznačajnije sorte i u prosjeku za neka uzgojna područja.


Dokumenti


Tagovi

Berba maslina Oblica Dalmacija Maslinina muha Preporuka


Autor

Tomislav Filipović

Više [+]

Poduzetnik koji uvodi standarde praćenja tehnološke zrelosti ploda masline tj. određivanja točnog termina berbe. Koristi naprednu DA NIR tehnologiju kao rutinsku tehniku fizikalno kemijske analize kvalitete hrane.