Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćarstvo
  • 27.10.2008.

Jesenjska sadnja voćaka

  • 6.431
  • 317
  • 0

Predkultura

Za tlo na koje namjeravamo saditi voćnjak najbolje su predkulture leguminoze i žitarice. Prve su korisne jer obogaćuju zemlju dušikom kojeg uzimaju iz atmosfere putem dušićnih bakterija, a druge koje zbog gustoće sklopa sprećavaju razvoj korova. Isto tako i jedne i druge su lakše za pripremu tla jer nemaju drvenaste ostatke te ih je lako usitniti.

Analiza tla

Obavezna mjera koju moramo napraviti. Naime u cijelom životnom vijeku više nemamo dobru priliku ubaciti hraniva u dublje slojeve tla (pogotovo fosfor i kalij). Ako je tlo humusno stajnjak nije neophodan, međutim to je rijeđi slućaj pa se preporuke obično vrte oko 50t/ha. Zato stajnjak treba rezervirati na vrijeme. Stajnjak treba biti star najmanje 6 mjeseci.

Podrivanje

Ako je tlo teško podrivanje je svakako mjera koju uključujemo u pripremu i najkvalitetnije se obavlja u ljeto pred sezonu kiša. Ako je tlo rahlo na dubinama iznad 50cm podrivanje nije neophodno.

Mineralno gnojivo

Treba baciti po preporuci nakon izvršene analize. Ako je moguće i mineralno i stanjak zatanjurati prije dubokog oranja da gnojivo prilikom obrade ne bi palo na dno brazde, nego da se rasporedi po cijelom horizontu.

Duboko oranje

Ovom operacijom želimo ostvariti nekoliko ciljeva:

  • svo gnojivo rasporediti u buduću okolinu korijena
  • popraviti vodozračni režim
  • dubinu oranja namjestiti tako da ne izbacujemo na površinu neplodne slojeve tla

poslije dubokog oranja ostaviti otvorenu brazdu do jače kiše da zemlje upije što više vlage, te nakon toga zatvoriti brazdu tanjuračom ili ako je moguće sjetvospremačem. Nakon ove operacije veliki traktori više ne smiju ulaziti na to tlo.

Ovaj članak je nastavak članaka: Podizanje voćnjaka i sorte jabuka - Agroklub


Tagovi

Voćarstvo