Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mandarine
  • 06.11.2013. 08:35

Je li ovo kraj mandarine u dolini Neretve?

Loša kvaliteta ploda izazvana tučom i obilnim kišama i nedozrele mandarine, glavni su razlozi zastoja u prodaji i otkupu. Više nema ni subvencioniranih sredstava otkupljivačima, što unosi nervozu i neizvjesnost kod ostvarivanja profita, ali i strah od pada otkupnih cijena

  • 1.752
  • 215
  • 0

Voćare su u dolini Neretve iznenadili problemi s mandarinama. Ne samo da je ove jeseni, urod mandarina bio manji i do 20.000 tona u usporedbi s prošlom godinom, već proizvođače mandarina, pored stoga, još više brine loša prodaja te niska otkupna cijena mandarina.

Posljednjih desetak godina, urod mandarine u dolini Neretve bivao je sve veći i veći. Neretvanski voćari bili su sretni, Neretva je postala bogata regija jer je mandarina bila jedino izvozno voće od kojega su svi imali koristi. Sve dosad. Poticaji su ukinuti, a ulaskom u EU, neretvanske mandarine postale su problem, dok sama činjenica da tog voća proizvodimo daleko više od vlastitih potreba, samo pogoršava cjelokupnu situaciju.

No, nisu poticaji presudni za slom ovogodišnje berbe, već su to, kako navodi Slobodna Dalmacija, nedozrele mandarine koje su žućene u komorama i takve isporučene na glavno izvozno tržište - Rusije. Navodno se, nakon viđene "kvalitete" kisele neretvanske mandarine, nekoliko šlepera vratilo natrag, a Rusi su svojim potrošačima, ove godine odlučili ponuditi mandarine iz Turske i drugih zemalja Sredozemlja.

Otkupljivačka poduzeća više ne otkupljuju mandarine budući da nisu uspjeli prodati ni zalihe, a zbog toplog vremena počele su dozrijevati i kasnije sorte. Preostaje samo zasićenje tržišta, koje je u ovom trenutku neizbježno.

Voćari su očajni, a za katastrofalno stanje optužuju otkupljivače koji se nisu prilagodili poslovanju u tržišnim uvjetima te žele ekstra zaradu obarajući cijene poljoprivrednicima. Međutim, oni kažu da se ovogodišnja berba mandarina odvijala u skladu s očekivanjima, sve do zatvaranja najveće moskovske tržnice i općeg zastoja u prodaji na tržištu Rusije, što je glavni razlog lošeg stanja u otkupu i plasmanu mandarina.

Voćari podsjećaju da su direktne potpore Ministarstva poljoprivrede bile su ključne za ekonomsku održivost i širenje proizvodnje mandarina u dolini Neretve, a da izlazak iz krize treba tražiti u novim tržištima. Sve je to dovoljno da se alarmiraju nadležne državne institucije te da se neretvanskim voćarima pruži razumijevanje i pomoć kako bi se njihovi plodovi kao prvoklasni hrvatski proizvod - ipak našli na tržištu Europske unije.


Tagovi

Mandarine Neretva Otkupna cijena Izvoz Tržište Urod