Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Japanska jabuka
  • 04.04.2017. 18:00

Japanska jabuka isplativija od grožđa

Za uzgoj japanske jabuke potrebna su manja ulaganja rada i sredstava u odnosu na proizvodnju grožđa. S druge strane, i otkupna cijena je veća. Upravo ovo su razlozi zbog kojih se Vasil Lazarov iz Makedonije odlučio na uzgoj ove voćke.

Foto: Vasil Lazarov
  • 10.021
  • 364
  • 0

Japanska jabuka ili kaki porijeklom je iz dalekog Japana, a od 12. stoljeća se uzgaja i u europskim zemljama. Ipak, još uvijek nije dovoljno rasprostranjena u sustavu plantažnog uzgoja u našim krajevima. Ova voćka je poznata po brojnim ljekovitim svojstvima, zbog čega je sve zanimljivija kupcima. U Makedoniji ju uzgaja Vasil Lazarov.

Organska proizvodnja

Na ukupnoj površini od tri hektara, koja je podijeljena na dvije parcele, Vasil Lazarov (55) uzgaja ovu čudesnu voćku. Ne bavi se drugom vrstom proizvodnje, već samo profesionalnom organskom proizvodnjom japanske jabuke i to sorti: kaki, jiro i vanilija (čokoladna).

"Morali smo nešto promijeniti u proizvodnji. Do prije pet godina na ovim parcelama je bilo grožđe. Japanska jabuka dobro uspijeva u našem podneblju i manji su troškovi proizvodnje u odnosu na grožđe. Ne tretira se herbicidima, ali zato traži dosta vode i košenje trave. Ali to sve radimo s mehanizacijom i imamo sustav kap po kap", objašnjava Vasil.

Plodovi ove voćke dostižu težinu i do pola kilograma. Njeno mekano meso je puno vitamina C. Zbog flavonoida, a naročito kvercetina, ova voćka pozitivno utječe na liječenje i prevenciju kardiovaskularnih bolesti i na slobodne radikale. Osim toga, u istočnoj medicini se koristi kao pomoć u liječenju bolesti jetre, želuca, crijeva, hemoroida, ali i kao laksativ.

Priprema za proizvodnju soka

Na jednoj parceli s 1.000 stabala (1,5 ha) ova voćka se uzgaja u vodoravnom sustavu uzgoja, koji je u šestoj godini starosti. Lazarov očekuje da će ove godine prinos biti oko 100 tona. Drugi zasad, koji čini oko 500 stabala, nalazi se u petoj godini, gdje je razmak između stabala 4x4m.

"Cijena po kilogramu prošle godine bila je 0,30 eura. U tijeku je priprema proizvodnje soka od japanske jabuke, koji je nezamjenljiv u odnosu na ostale sokove. U ovom trenutku to je brend za koji postoji veliko zanimanje", objašnjava Vasil.

Nedovoljna edukacija

Dodaje da se uzgojem japanske jabuke bavi zajedno s bratom i da nije potrebno više ljudi, osim kada se sakupljaju plodovi. Tada je potrebno angažirati veću radnu snagu. Također objašnjava da organska proizvodnja u Makedoniji nije dovoljno razvijena. Proizvođači nisu dovoljno educirani i tek je u posljednjih nekoliko godina u usponu.

Foto: Vasil Lazarov


Tagovi

Japanska jabuka Ulaganja Uzgoj Makedonija Isplativost Organska proizvodnja


Autorica

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je diplomirana agroekonomistica. Autorica nekoliko znanstvenih radova. Moto: "Tko hoće nešto učiniti, nađe način, a tko ne želi, nađe izgovor".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]