Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinovo ulje
  • 03.03.2016. 11:30

Jakovčić: Prihvaćene mjere zaštite EU maslinara

Prihvaćen je amandman skupine zastupnika, među kojima je i Jakovčić, kojim se EK obvezuje na kontinuirano praćenje stanja na europskom tržištu maslinovog ulja.

Foto: siculodoc/bigstockphoto.com, Autor
  • 425
  • 87
  • 0

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić na plenarnoj sjednici održanoj u četvrtak podržao je uvođenje hitnih trgovinskih mjera kojima EU želi pomoći gospodarstvu Tunisa.

U sklopu trgovinskih mjera Europska komisija predlaže za razdoblje 2016. - 2017., bescarinski uvoz godišnje kvote od 35 tisuća tona djevičanskog maslinova ulja podrijetlom iz Tunisa na tržište EU-a.

Uvoz maslinovog ulja koristi samo posrednicima

Prihvaćen je amandman skupine zastupnika, među kojima je i Jakovčić, kojim se EK obvezuje na kontinuirano praćenje stanja na europskom tržištu maslinovog ulja.

"Premda imam mnogo rezervi, podržat ću uvođenje hitnih autonomnih trgovinskih mjera za Tunis. Glasovat ću za te mjere jer je u dokumentu precizirano da će se od godine do godine sustavno pratiti što se događa na tržištu maslinovog ulja u EU. Dobro je što je amandman kojim smo tražili takvo praćenje tržišta prihvaćen.

No upozoravam da će uvoz maslinovog ulja, na prvom mjestu, korist donijeti posrednicima na europskom tržištu, a mnogo će manje koristi imati proizvođači maslinovog ulja u Tunisu. Glasat ću za jer je uvođenje trgovinskih olakšica za Tunis ujedno i politička poruka toj zemlji. Unija treba podržati i pružiti pomoć građanima Tunisa. Ovom odlukom Europski parlament pokazuje da stoji uz Tunis.

No još jednom pozivam na oprez kako se zarada od tog posla ne bi u najvećoj mjeri prelila u džepove posrednika na tržištu, a da tek manji dio zarade završi u rukama proizvođača maslinovog ulja u Tunisu", izjavio je Ivan Jakovčić, zastupnik u Europskom parlamentu (ALDE-IDS).

Foto: siculodoc/bigstockphoto.com, Autor:


Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Ivan Jakovčić Tunis Maslinovo ulje

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]