Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 11.12.2008.

Jabučni savijač - cydia pomonella

Jabučni savijač - najopasniji štetnik jabuke

  • 4.113
  • 184
  • 0

Ovo je najopasniji štetnik jabuke, koji napada i neke druge voćke (krušku,orah itd.)
Jabučni savijač je leptir sive boje,s karakterističnom šarom na kraju krila. Njegove ličinke oštećuju plodove i uzrokuju crvljivost ploda. Štetnik ima dvije generacije.

Gusjenica prezimi ispod kore debla u bijelim zaprecima. Krajem travnja i početkom svibnja gusjenice se preobraze u kukuljice. Iz kukuljica se u svibnju pojave mali leptiri. Najviše leptira ima krajem svibnja i početkom lipnja. Leptiri lete samo navečer i to po obodu krošnje. Kad leptiri izađu iz kukuljice, 2-5 dana poslije, ženka leptira počinje polagati jaja i položi ih 50-60, uglavnom na list. Kada gusjenice izađu van, 8-10dana nakon polaganja jaja, ubuše se u plod i to obično kod čašice ili peteljke ploda.

Gusjenica se hrani mesom ploda i razvija se oko 20 dana. Nakon toga napusti plod,spusti se na zemlju pomoću "paučinastog"konca, zaprede se u zapredak i preobrazi u kukuljicu. Iz kukuljice izlaze leptiri drugog ljetnog naraštaja, od polovice srpnja do polovice kolovoza. Oni odlažu jaja na već razvijen plod i tada nanesu največe štete, jer su mnogobrojnije od ostalih generacija.

Zaštitu provodimo kemijskim putem, već nakon polaganja jaja, suzbijajuči gusjenice i prvog i drugog naraštaja (MATCH-insekticid koji suzbija razvoj insekata).

Prisutnost jabučnog savijača pratimo pomoću mamaca-feromona. Tim mamcima hvataju se leptiri jabučnog savijača. Onog dana kada se uhvati više od tri leptira, nakon 6-8 dana, trebalo bi obaviti prskanje. U drugom naraštaju prskanje se obavlja nakon 4-6 dana od kritičnog leta leptira.


Izvori

Agro savjetnik - Blog