Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jabučna osica
  • 13.04.2023. 07:30

Jabučna osica se budi iz zimskog sna - kako zaštititi voćke?

Najviše stradaju plodovi jabuke i kruške, ali i dunje. Položena jaja se teško primjećuju

Foto: Depositphotos/alexandr300574
  • 5.173
  • 282
  • 0

Jabučna osica Hoplocampa testudinea je važan štetnik, posebno u ekološkoj proizvodnji jabuke i kruške, ali i dunje. Odrasle jedinke polažu jaja u podnožju cvijeta u kojem se razvija ličinka koja će oštetiti još dva do pet plodova.

Štetu čine ličinke sišući sokove iz ploda koji zbog toga opadaju, a na njima možemo vidjeti rupicu kroz koju je ona izašla. Na površini ostaje brazda smeđe boje. Plodovi napadnuti kasnije neće dostići punu veličinu, zaostaju u porastu, dosegnu tek veličinu oraha. Unutrašnjost im je zagađena izmetom ličinke i mogu je naseliti gljivice.

Položena jaja se teško primjećuju

Tijekom godine jabučna osica ima jednu generaciju. Jedan dio ličinki se transformira u odrasle, a dio ostaje ukopan u zemlju kako bi prezimio. Odrasli kukci dostižu dužinu do 7 mm. Leđa su crna, dok su glava i stomak narančasti. Skoro prozirna jaja imaju promjer 1 mm, a ženka ih polaže pojedinačno u osnovu cvijeta. Ukupno može položiti do 25 komada. Teško se primijete prilikom pregleda. Ličinka je duga oko 12 mm i bijeložuta. Njen razvoj traje do mjesec dana.

Prezimljava u tom stadiju tako da se ukopa u zemlju na dubinu između 5 i 25 cm. Tijekom ožujka se transformira u kukuljicu i ovaj stadij traje od 21 do 30 dana. Odrasle jedinke se pojavljuju krajem travnja i početkom svibnja.

Zabranjeno tretiranje u vrijeme cvjetanja

Suzbijanje štetnika nije lako i jednostavno. Na osnovi broja ulovljenih jedinki na ljepljivoj bijeloj ploči, koju smo postavili u voćnjaku, određuje se termin tretiranja. One se vješaju po granama tjedan prije početka cvjetanja. Potrebno je zaštititi pčele i zbog toga se preporučuje da se suzbijanju pristupi kada otpadnu latice cvijeta. U fazi cvjetanja zabranjena je primjena insekticida. Tretiranje obavljamo iz unutrašnjosti krošnje prema van. Prag štetnosti je kada se na ljepljivoj ploči uoči 20 do 30 osica ili primijete odložena jajašca na tri posto cvjetova.

Odrasle insekte privlači bijela boja, a ta se činjenica koristi u ekološkim voćnjacima. Koriste se plastični tanjuri koji se premazuju ljepljivom tvari ili bijele obostrano ljepljive trake.

Kako zaštititi krošnju voćaka od mravi? Ljepljivim pojasom

One se lijepe između stabla u voćnjaku. Lako se postavljaju na armaturu. Zalijepe se za gornju i donju žicu. Nakon cvjetanja provjerava se broj zalijepljenih osica i odlučuje o tretiranju. Trake se uklanjaju kako se korisni insekti ne bi lijepili na njih.


Tagovi

Zaštita jabuke Hoplocampa testudinea Zaštita kruške Bijela traka Oštećeni plodovi Štetočine u voćarstvu Jabučna osica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!