Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba mandarina
  • 03.10.2022. 10:30
  • Dubrovačko-neretvanska, Opuzen

Izvoz mandarina otežan zbog neradnih vikenda Državnog inspektorata

Pozivamo glavnog državnog inspektora da omogući dostupnost svih mjerodavnih za nesmetan izvoz mandarina, kažu iz Udruge proizvođača povrća i agruma Neretvanska mladež.

Foto: Depositphotos/Daria_Nipot
  • 565
  • 67
  • 0

"Otkupljivači se žale na problem koji se javlja svake godine. Naime, službe državnog inspektorata neophodne za izdavanje dokumentacije za izvoz, ne rade vikendom, tako da u prodaji gubimo dva-tri dana, što je jako puno", stoji u izvješću o stanju na tržištu mandarina koje je Udruga proizvođača povrća i agruma "Neretvanska mladež" poslala nadležnim institucijama.

Stoga pozivaju glavnog državnog inspektora da omogući dostupnost svih mjerodavnih za nesmetan izvoz. 

Na isto su, podsjetimo, upozorili i lani, a potom je donesena odluka da Fitosanitarna inspekcija na graničnim prijelazima Nova Sela i Ploče te poljoprivredna inspekcija u Ispostavama Metković, Ploče i Imotski, od 1. listopada do 28. studenoga radi i vikendom, od 7 do 15 sati. 

Berba je, kažu, krenula polako 19. rujna zbog usporene zriobe, koja je rezultat slabijeg uroda i "normalne" jeseni, a početna otkupna cijena tijekom prva dva tjedna otkupa iznosila je 4,20-4,50 Kn za I klasu te 2,50-3,00 Kn za II klasu.

U izvješću koje potpisuje predsjednik Udruge mr.sc. Željko Bjeliš, kažu i da je početak otkupa obilježen značajnom razlikom u dovozu robe na otkupna mjesta. Tako je primjetan značajno veći ulaz mandarina kod otkupljivača "koji se prošle godine pokazao kao prekretnica dosadašnjem radu i omalovažavanju proizvođača i mandarine kao voćne kulture simbola doline Neretve općenito".

"Možemo reći da je taj, samo jedan otkupljivač, u prva dva tjedna otkupa, otkupio kao i svi drugi zajedno", piše Bjeliš. 

Napominje i da će, prema riječima proizvođača, ukupan urod biti manji od očekivanoga na razini prošle godine. Najvjerojatniji uzrok lošeg uroda je suša koja ih je pratila od veljače do svibnja, a nastavila se i kroz dugo toplo ljeto. 

Uz sveprisutnu inflaciju i rast cijena repromaterijala, energije, porasla je i cijena rada, navodi dalje, tako da kod većine proizvođača iznosi 300 Kn.

"Uz dodatak za troškove prijevoza, kupone za sezonski rad u poljoprivredi te porez i prirez na dohodak radnika, cijena berbe je ove godine puno veća i iznosi oko 1 Kn/Kg, što predstavlja značajan porast", naglašavaju iz Udruge. 

Ubrat ćemo i manje mandarina, a otkupna cijena?

Zaključuju pritom da berbu i dalje, ipak nešto manje izraženo, prati nepoštivanje Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi koji se odnosi na prijem robe na otkupu. Stoga pozivaju Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja u nenajavljeni nadzor provođenja ZNTP, posebno u dijelu koji se odnosi na prijem robe i izdavanje otkupnog bloka.


Tagovi

Berba mandarina Izvoz Otkup Državni inspektorat Neretvanska mladež


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stočarstvo u Hrvata