Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mandarina
  • 26.09.2022. 13:15
  • Dubrovačko-neretvanska, Opuzen

Ubrat ćemo i manje mandarina, a otkupna cijena?

O voću koje je sinonim našeg juga, razgovaralo se na sastanku u Opuzenu.

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
  • 640
  • 31
  • 0

Suša je smanjila i urod mandarina u dolini Neretve gdje je krenula berba prvih, ranih sorti ovoga voća. 

Iako je, kako se čulo na sastanku s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković u Opuzenu, teško procijeniti koliko manji bi mogao biti, Neven Mataga za HRT je rekao da bismo mogli ubrati oko 30.000 tona odnosno oko 20 posto manje. 

Unatoč teškoj godini, kvaliteta im je vrlo dobra, zahvaljujući oborinama od sredine kolovoza, a otkupna cijena trenutno je 4,20 kuna za kilogram dok su očekivanja bila 5kn/kg.

I na jugu Hrvatske, kao i u svim dijelovima zemlje, proizvođači su imali (i imaju) iznimno tešku godinu. Osim vremenskih neprilika, pogodili su ih znatno uvećani troškovi svih poljoprivrednih inputa te goriva potrebnog za plasiranje robu na udaljene štandove, na što su upozorili ministricu. 

Kako je istaknula na razgovoru kojem su nazočili i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, gradonačelnici Metkovića i Opuzena, Dalibor Milan i Ivan Mataga te članovi Povjerenstva za mandarine, na pomoć mogu računati kroz Vladin jesenski paket koji uključuje Mjeru 22 vrijednu 240 milijuna kuna i mjeru od 100 milijuna kuna pomoći poljoprivrednicima pogođenima sušom. 

Navela je i da su proizvođači ostvarili posebnu potporu zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom. Konkretno, za 765 proizvođača mandarina bila je ukupno vrijedna 6,2 milijuna kuna te pozvala na udruživanje "jer je to najbrži način da što je moguće veći broj proizvođača postane konkurentniji i otporniji na zajedničkom tržištu EU." 

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, od 2016. do 2021. godine, i količinski i vrijednosno godišnje se ostvaruje pozitivna vanjskotrgovinska bilanca za mandarinu, a samodostatnost za potrebe domaćeg tržišta prema posljednjim podacima iznosila je gotovo 93 posto. 


Povezana biljna vrsta

Mandarina

Mandarina

Sinonim: Mandarinka, mandarin, narančin | Engleski naziv: Tangerine | Latinski naziv: Citrus reticulata

Mandarina se ubraja među najotpornije agrume pre­ma hladnoći. Zbog toga se ona može komercijalno, bez većeg rizika, uzgajati duž obale srednje i južne Dalmacije te je postala... Više [+]

Tagovi

Mandarina Urod mandarina Berba Suša Marija Vučković Potpore


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]