AgroKlub.com

\

Voćarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Voćarstvo » Izgradio reciklirani sustav za uzgoj jagoda

Izgradio reciklirani sustav za uzgoj jagoda

Australac u jagodama

Izgradio reciklirani sustav za uzgoj jagoda

Datum: 15.05.2017. 13:30

Kategorija:

Voćarstvo

Naizgled po ničemu poseban, Ron je Australac koji uzgaja jagode, kupine, maline i još nekoliko vrsta egzotičnog bobičastog voća. No, kod njega je sve - reciklirano.

Naizgled po ničemu poseban, Ron je Australac koji uzgaja jagode, kupine, maline i još nekoliko vrsta egzotičnog bobičastog voća. Uvijek je bio vješt vrtlar i uzgajao povrće i voće za svoje potrebe, ali prijelomni trenutak je bio kada je odlučio napustiti posao i komercijalno proizvoditi jagode, piše maitlandmercury.

Započeo je sa samo 50 biljaka, a sada ima 2.000 sadnica jagoda, 7.000 sadnica malina i na stotine drugih. Hobi se pretvorio u lijep posao. Poseban je po tom što se koristi recikliranim posudama za uzgoj voća, ali i sve ostalo nije daleko od toga. Čak je i klupa koju ima na gospodarstvu od recikliranog željeza.

Jagode u recikliranim posudama

Ovaj inovator razvio je i vlastiti sustav za uzgoj jagoda. U njemu jagode rastu kroz rupice recikliranih posuda i rastu vertikalno u grmovima. Biljke se navodnjavaju i hrane sustavom kap na kap koji dolazi do svih razina - s vrha, a služi se kišnicom i branom koju je napravio na gospodarstvu.

Slijedi i organsku praksu, a to mu kaže olakšava i činjenica da jagode nisu na zemlji gdje su bile podložne kišama koje donose i većinu bolesti. Ovako su ipak u barem djelomično kontroliranim uvjetima. Iako ima jako puno posla, nema više opasnosti od puževa, gljivica, štetnika. Prodaje svoje voće lokalnim restoranima i trgovinama zdrave hrane.

Uvijek nešto novo

Uzgajao je kaže i salatu u hidroponskom sustavu, no kako mu je trebala velika količina jako kvalitetne i čiste vode, odustao je. Bobičasto voće treba period hladnoće ispod 5 stupnjeva Celzijevih pa tlo ostavlja golo tijekom zime i malčira u proljeće. Jagode mu potraju dvije godine u dobrom prinosu, a onda im kvaliteta i rodnost slabi.

Manje plodove prerađuje u džemove. Kako uvijek smišlja nešto novo, tako ima i veliko bure s rupama iz kojih rastu jagode koje je napunio kompostnim glistama i otpadnim materijalom iz vrta, a naziva ga svojom privatnom "poljoprivrednom trgovinaom". Gliste se hrane otpacima i rade kompost koji onda hrani jagode. Prilično održiv način za uzgoj, rekli bismo.

Broj pregleda članka: 4823; Uspješnost članka: 373.15

Tagovi: Uzgoj jagoda, Vertikalni uzgoj

Ključne riječi članka: izgradio, reciklirani, sustav, za, uzgoj, jagoda, jagode, uzgoj, hrane, rastu, uvijek, jagoda


Ivana Nađ

Svi tekstovi autora

Autorica Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Anketa

Koji biste pick up izabrali za svoje gospodarstvo?

Ford Ranger (32%)

Isuzu D-Max (12%)

Mitsubishi L200 (9%)

Nissan Navara (8%)

Toyota Hilux (20%)

VW Amarok (19%)

Broj glasova: 259

Pregled svih anketa »

Komentiraj anketu »