Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urbana poljoprivreda
  • 15.01.2018. 07:30

Iz Pariza s ljubavlju - u jagode!

Dvojica francuskih poljoprivrednika odlučila su dokazati da se jagode mogu uzgojiti i usred Pariza!

Foto: Pixabay/Pexels
  • 426
  • 48
  • 0

Iz Pariza s ljubavlju (eng. From Paris with love) ime je daleko poznate akcijske komedije iz 2010. u kojem John Travolta igra ulogu američkog špijuna, a Jonathan Rhys Meyers zaposlenika američke ambasade u Parizu. Udružuju se u borbi protiv terorističkog napada u Parizu. U ovoj se, pak, priči udružuju dva francuska poljoprivrednika, kako bi dokazali da je uzgoj jagoda moguć i u centru Pariza.

Vođeni idejom zdrave prehrane, dva mlada poljoprivrednika s dolaskom u grad, prepoznali su mogućnosti uzgoja bilja unutar urbanog područja. Svoju ideju su realizirali tijekom prošle dvije godine te danas uzgajaju jagode u gradu svjetlosti bez uporabe pesticida i što je najvažnije po pristupačnoj cijeni.

Mobilni kontejneri u srcu grada svjetlosti

Početkom 2015. godine prve crvene jagode su proizveli u stanu gdje su kao studenti stanovali. To je bilo veliko ohrabrenje za daljnje poduzetničke pothvate. Osnivaju Start - up tvrtku pod nazivom Agricool. Iste godine započinju istraživanja i s drugim biljnim vrstama. Opremljuju mobilne kontejnere s potrebnom uzgojnom tehnologijom. Što nije bilo nimalo jeftino. Uz pomoć roditelja, odgovarajućih partnera i medija, grad je prepoznao ovu izvrsnu ideju te im omogućio izravno financiranje. U 2016. godini zapošljavaju određeni tim agronoma, ekonomista i IT stručnjaka.

Koliko je Agricool postao poželjan poslodavac govori činjenica kako na jedno otvoreno radno mjesto pristigne na stotine prijava. Vođeni ambicioznošću zapošljavaju samo najbolje mlade stručnjake kako bi kontinuirano razvijali svoju poslovnu ideju. U prvoj godini poslovanja poduzetni tim se povećao za trideset novih stručnjaka. Glavni fokus im postaje proizvodnja jagoda.

Proizvodnja traje 365 dana

Jagode proizvode bez pesticida, bez GMO - a, te koriste 90% manje vode i hranjivih tvari. Proizvodnja se odvija 365 dana bez obzira na sezonska obilježja. Tome još treba nadodati korištenje isključivo obnovljivih izvora energije. Što je najvažnije uzgoj kvalitetnih jagoda se odvija lokalno, gdje je i najveći broj ljudi. Troškovi transporta su zanemarivi.

Tijekom 2017. godine poduzetnički pothvat Agricool je dohvatio većinu pariških centara. Što je omogućeno s izuzetnom zainteresiranošću domaćih ali i međunarodnih investitora. Dok je tržište jagoda ogromno, tvrtka također razmišlja o proizvodnji povrća, kao što su salata, rajčica, krastavci, tikvice i paprike. Isti model s manjim preinakama može se koristiti na svim vrstama povrća.

Planovi za blisku budućnost su proizvodnja jagoda u svim većim europskim gradovima sistemom kojeg su sami osmislili. Jagode su voće ljubavi, a Pariz grad ljubavi. Agricool je samo dodatno opravdao drugi naziv za Pariz.

Foto: Pixabay/Pexels; Video: Youtube/BrightVibes


Tagovi

Urbana poljoprivreda Start-up Pariz Jagode Tehnologija Agricool


Autor

Vladimir Miloš

Više [+]

Magistar ekonomije sa specijalizacijom u poljoprivredi. Studirao i radio u Kraljevini Nizozemskoj, radio na mnogim međunarodnim projektima, dobitnik dvije dekanske nagrade, svojevremeno urednik studentskog časopisa "Plug". Poruka: Riskiraj! - Ako pobijediš bit ćeš sretan, a ako ne pobijediš bit ćeš mudriji.