Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvaliteta maslinovog ulja
  • 16.01.2016. 17:45

Italija: Uljari varali na kvaliteti maslinovog ulja

Veliki skandal u Italiji: najveći proizvođači varali na kvaliteti maslinovog ulja!

Foto: siculodoc/bigstock.com
  • 1.325
  • 261
  • 0

Veliki skandal oko najpoznatijih talijanskih brandova ekstra djevičanskog maslinova ulja trese Italiju. Tužitelj u Torinu najavio je istragu desetak velikih proizvođača maslinovih ulja zbog sumnje za moguću prijevaru.

U istragu je uključeno sedam glavnih marki ekstra djevičanskog maslinova ulja koje se prodaju u talijanskim supermarketima: Carapelli, Santa Sabina, Bertolli, Coricelli, Sasso, Primadonna (marka maslinova ulja za trgovački lanac Lidl) i Antica Badia (marka maslinova ulja lanca Eurospin).

Istraga najpoznatijih proizvođača maslinovog ulja

Istraga je započela nakon što je u članku talijanskog magazina za zaštitu prava potrošača Il test objavljeno da je gotovo polovina od ekstra djevičanskih maslinovih ulja ovih marki, koji su uzeti s polica trgovina i analizirani, nije ekstra djevičanska nego su djevičanska.

Tijekom svibnja ove godine analizirano je maslinovo ulje iz 20 boca koje su na etiketi nosile oznaku ekstra djevičansko maslinovo ulje, a prodaju se u najpopularnijim supermarketima u Italiji.

Umjesto ekstra - samo djevičanska

Mnoga od tih ulja su pala u nižu kategoriju djevičanska zbog prisutnosti organoleptičkih nedostataka koje je pronašao stručni panel. Analize ulja su provedene u kemijskom laboratoriju carinske agencije u Rimu.

Cijena ulja 30 do 40% viša

Tužitelj je zatražio ponavljanje analize, koja je potvrdila da maslinovo ulje koje se nalazi u bocama nekih popularnih brandova, protivno oznaci na etiketi, nije ekstra djevičansko nego djevičansko.

Nije riječ o uljima koja u sebi imaju išta škodljivo za zdravlje, ali je riječ o potencijalnoj obmani potrošača, koji su platili oko 30 do 40% više za bocu ekstra djevičanskog maslinova ulja, nego što bi platili da je riječ o djevičanskom ulju.

Autor: Meri Šilović, Foto: siculodoc/bigstock.com


Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Italija Supermarketi Ekstradjevičansko ulje Brandovi Prijevara Carapelli Santa Sabina Bertolli Coricelli Sasso Primadonna

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]